Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Vai audzēsim kartupeļus uz Marsa?

Vai uz Marsa ir iespējams audzēt kartupeļus? To noskaidrot, sadarbībā ar pētniecības centru „International Potato Center” (Peru), drīzumā mēģinās NASA zinātnieki.

Eksperimenta rezultāti kalpos ne tikai kā pirmais solis ceļā uz ārpuszemes pārtikas avotu potenciāla apzināšanu. Kā norādījuši pētījuma idejas autori, galvenais eksperimenta mērķis ir parādīt sabiedrībai kartupeļu neticamo izturību pret dažādiem vides apstākļiem un aktualizēt jautājumu par kartupeļu kultūras izplatīšanu kā līdzekli pasaules neauglīgo reģionu bada problēmu risināšanā.

Ja kādreiz cilvēki izveidos koloniju uz Marsa, vispirms būs jāizdomā, kā jaunajā mājvietā nodrošināt ilgtspējīgu vietēju pārtikas avotu – cilvēks bez ēdiena izdzīvot nespēj un pārtikas piegāde no Zemes būtu neefektīva. Par to, vai uz Marsa būtu iespējams audzēt labību, laika gaitā dzirdēta ne viena vien spekulācija, taču reālai atbildei uz jautājumu ir nepieciešams veikt konkrētākus pētījumus.

Pētnieki no „International Potato Center”, kas galvenokārt nodarbojas ar nabadzības un pārtikas drošības jautājumiem, ir veltījuši gadiem ilgu darbu, lai pārbaudītu kartupeļu izturību visekstrēmākajos apstākļos. Līdzšinējie pētījumi ir pierādījuši, ka kartupeļi ir viena no izturīgākajām, mums pieejamām pārtikas kultūrām. Turklāt, papildus tam, kartupeļi ir arī ļoti barojoši. Tie ir lielisks dzelzs, cinka, kālija, C vitamīna, kā arī daudzu citu svarīgu mikroelementu avots.

„International Potato Center” Komunikācijas nodaļas vadītājs Džoels Ranks (Joel Ranck) par zinātnieku ieceri izteicies sekojoši: „Mēs gribam, lai cilvēki saprot – ja kartupeļus ir iespējams audzēt tik ekstrēmos apstākļos, kādi tie ir uz Marsa, to var darīt arī uz Zemes, glābjot neskaitāmas cilvēku dzīvības.”

Kartupeļu audzēšanas eksperimentā tiks izmantota augsne, kas ir gandrīz identiska tai, kāda klāj Marsa virsu. Augsne eksperimentam tiks ņemta no Pampa de La Joya tuksneša līdzenuma Peru. Laboratorijā savukārt tiks radīta precīza Marsa atmosfēras replika (Marsa atmosfēras sastāvs ir stipri atšķirīgs no Zemes atmosfēras sastāva – tajā ir gandrīz 95% oglekļa dioksīda). Šādos apstākļos tad arī pētnieki ķersies pie kartupeļu audzēšanas.

Kamēr gaidām pētījuma rezultātus, NASA un IPC zinātnieki aicina aizdomāties par to, ka bada problēmas šobrīd skar 842 miljonus cilvēku visā pasaulē. Klimata pārmaiņu un vides problēmu rezultātā daudzviet pasliktinās augsnes apstākļi, palielinās lauksaimniecības kaitēkļu un slimību izplatība. Īpaši spēcīgi šobrīd to izjūt cilvēki, kas mitinās pasaules nabadzīgākajos reģionos, taču pastāv reāls risks, ka nākotnē šīs pārmaiņas varētu izjust arī daudz lielāka planētas iedzīvotāju daļa. Bads ir viens no lielākajiem un visgrūtāk risināmajiem izaicinājumiem, ar ko mūsdienu cilvēcei līdz šim ir nācies saskarties.

Lai gan šobrīd eksperiments tiek veikts galvenokārt tāpēc, lai parādītu, kādas iespējas mums piedāvā kartupeļi, NASA zinātnieks Kriss Makkejs (Chris McKay) norādījis, ka ideja par to, ka reiz cilvēki pārtiku audzēs kosmosā, varētu kļūt par realitāti nemaz ne tik tālā nākotnē.

Attēls: flickr.com

Avoti:

gizmag.com
phys.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.