Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Fizikālās ķīmijas katedra aicina uz semināru par molekulārajiem kristāliem

Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultātes Fizikālās ķīmijas katedrā pēta farmaceitiski aktīvas vielas. Mēneša izskaņā, 2019. gada. 29. novembrī, plkst. 14.00 LU Zinātņu mājas 801. auditorijā notiks mecenāta “Mikrotīkls” un LU fonda atbalstītā projekta “Integrētas eksperimentālās un datormodelēšanas pētīšanas metodikas pilnveide farmaceitiski aktīvo cietvielu fāžu īpašību un daudzveidības paredzēšanai” noslēguma seminārs.

Semināra ietvaros projekta dalībnieki un viesi prezentēs pētījumu rezultātus par tādām tēmām kā farmaceitiski aktīvās vielas encineklīna hidrogēnhlorīda polimorfu daudzveidība, hirālu savienojumu kristalizācija un cieto šķīdumu veidošanās enantiomēru sistēmās, pretvēža preparātu erlotiniba un dasatiniba protonēšanās līdzsvari, benzoskābes atvasinājumu asociācija šķīdumos u.c.

Seminārā ar vieslekcijām piedalīsies arī pētnieki no ārvalstīm:

Dr. chem. Mihails Arhangeļskis (Varšavas Universitāte) savulaik ar izciliem panākumiem pārstāvēja Latviju Starptautiskajās ķīmijas olimpiādēs. Pēc Kembridžas Universitātes absolvēšanas un pēcdoktorantūras studijām Makgila Universitātē Kanādā Mihails ir ieguvis finansējumu savas pētniecības grupas izveidei Varšavas Universitātē. Viņa pētījumu tēmas ietver MOF (metal-organic framework) kristālisko struktūru paredzēšanu, izmantojot kvantu ķīmisko aprēķinu metodes.

Dr. chem. Lāslo Fābiāns (Austrumanglijas Universitāte) ir ungāru izcelsmes ķīmiķis, kurš ilggadēji strādājis Kembridžas Kristalogrāfijas datu centrā, pētot kokristālus ar farmācijas industriju saistītos projektos. Šobrīd Lāslo ir lektors Austrumanglijas Universitātes Farmācijas fakultātē. Viņa pētījumu virziens ir farmaceitisku savienojumu cietvielu fizikālķīmija, pētot daudzkomponentu (kokristālu, sāļu un solvātu) sistēmas, to fizikālķīmiskās īpašības un veidošanās iemeslus.

Dr. chem. Dejans Krešimirs Bučars (Londonas Universitātes koledža) ir horvātu izcelsmes ķīmiķis, kurš iepriekš strādājis pētniecībā Kembridžas Universitātē. Šobrīd Dejans ir Londonas Universitātes koledžas Ķīmijas fakultātes lektors. Viņa pētījumu virziens ir organisku kristālisku savienojumu struktūra un cietfāžu īpašības, fokusējoties uz kristālu inženieriju un jaunu molekulāru materiālu izstrādi ar uzlabotām īpašībām izmantošanai farmācijā u.c. nozarēs.

Aicināti visi interesenti. Semināra ilgums: 3,5 – 4 h, darba valoda: angļu.

Vairāk informācijas:

projekta vadītājs
Dr. chem. Toms Rēķis
e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Avots:

fonds.lv