Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Vēža pētnieku “svētais Grāls”: asins tests, kas ļauj noteikt vēža klātbūtni agrīnā stadijā

Zinātnieki pasaules lielākajā onkologu sanāksmē Čikāgā (ASV) nākuši klajā ar paziņojumu, ka pētījumos iegūti pozitīvi rezultāti iespējai jau tuvākajā nākotnē radīt asins testu, kas palīdzētu noteikt 10 dažādus vēža tipus pirms simptomu parādīšanās. Šāds tests ļautu ļaundabīgos audzējus atklāt daudz ātrāk, nekā tas iespējams šobrīd un nodrošināt laicīgāku ārstēšanas procedūru uzsākšanu.

Testu, kas var dot iespēju priekšlaicīgi noteikt vēža šūnu klātesamību organismā, sauc šķidrā biopsija. Šķidrā biopsija palīdz atklāt sīkas DNS daļiņas, ko vēža šūnas izdala asinīs. Īpaši augstu efektivitāti tests parādījis olnīcu, aizkuņģa dziedzera, aknu un žultspūšļa vēža noteikšanā. Zinātnieki cer, ka nākotnē šķidrās biopsijas tests kļūs par vienu no ikdienas līdzekļiem vēža laicīgā diagnostikā.

“Vēža pētniecības “Svētais Grāls” ir atrast veidus, kā pēc iespējas agrākā stadijā konstatēt tos vēža paveidus, kas šobrīd ir visgrūtāk ārstējamie. Mēs ceram, ka šķidrās biopsijas tests nākotnē ļaus glābt daudzas dzīvības,” norādījis pētījuma galvenais autors doktors Ēriks Kleins (Eric Klein) no Klīvlendas klīnikas Vēža izpētes institūta (ASV).

Pētnieki šķidrās biopsijas testa izpētes rezultātus prezentējuši onkologu sanāksmē Čikāgā (ASV) “American Society of Clinical Oncologists”. Asins testa pētījumā piedalījās vairāk nekā 1600 cilvēki, no kuriem 749 nebija vēža slimnieki un 878, kuriem slimība bija diagnosticēta nesen.

Īpaši augstu efektivitāti tests līdz šim parādījis olnīcu, aizkuņģa dziedzera, aknu un žultspūšļa vēža noteikšanā – tests precīzi noteicis diagnozi 4 no 5 pacientiem. Mazāka efektivitāte testam konstatēta mielomas un limfomas diagnozē (aptuveni 73-77%) un zarnu vēža diagnozē (aptuveni 2 no 3 pacientiem). Galvas un kakla vēzi ar šķidrās biopsijas testa palīdzību izdevās konstatēt 56% pacientu. Pašreizējie efektivitātes rādītāji vēl nav tuvu ideālajiem, tomēr pētnieki cer, ka, veicot klīniskus testa uzlabojumus, tā precizitāti varētu ievērojami palielināt.

Kā vienu no turpmāk veicamajiem darbiem pētījumos zinātnieki minējuši nepieciešamību palielināt testu dalībnieku skaitu, jo šobrīd tas nav uzskatāms par atbilstošu pilnvērtīgai asins testa efektivitātes noteikšanai – piemēram, lai gan olnīcu vēzi ar šķidrās biopsijas palīdzību izdevās noteikt 90% gadījumu, pētījumā bija iesaistīti tikai 10 olnīcu vēža pacienti. Pētījumā būtu nepieciešams iesaistīt vairāk dažādu vēža paveida slimnieku.

Onkologi konferencē uzsvēruši, ka tieši tādas “jaunās tehnoloģijas” kā vēža asins tests visvairāk pietuvina mērķim uzlabot vēža pacientu veiksmīgo ārstēšanas gadījumu rādītājus. Šobrīd viens no galvenajiem faktoriem, kas paaugstina vēžu pacientu mirstību, ir tas, ka slimība tiek noteikta pārāk vēlīnā stadijā, kad efektīva ārstēšana vairs nav iespējama. Agrīnās diagnostikas uzlabošanas iespējas ir viena no galvenajām sfērām, kam šobrīd savu uzmanību velta onkoloģijas pētnieki visā pasaulē.

Avots: theguardian.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.