Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

RTU pasniegtas izcilā ķīmiķa Paula Valdena piemiņas medaļas

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē (MLĶF) 15. un 16. jūnijā norisinās izcilā latviešu izcelsmes ķīmiķa Paula Valdena (1863-1957) vārdā nosauktais 10. starptautiskais organiskās ķīmijas simpozijs. Tā laikā četriem ievērojamiem Latvijas ķīmiķiem tika pasniegtas P. Valdena piemiņas medaļas.

P. Valdena medaļu šogad pasniedza RTU MLĶF Polimēru materiālu tehnoloģijas katedras profesoram Mārtiņam Kalniņam par starpfāžu robežprocesu pētījumiem daudzkomponentu polimērmateriālos. Profesors kopā ar studentiem gan sintezē jaunus materiālus, gan uzlabo un optimizē jau esošos, lai tiem piešķirtu konkrētas vēlamās īpašības un tos varētu izmantot gan ikdienā lietotajos iepakojumos, gan lidaparātu būvniecībā, gan citur.

Medaļu piešķīra arī RTU MLĶF Bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnoloģiju katedras profesorei Ērikai Bizdēnai par pētījumiem nukleozīdu un heterociklu ķīmijā, kā arī par talantīgu jauniešu piesaistīšanu ķīmijai. Nukleozīdi ir nukleīnskābes sastāvdaļa, kas nodrošina ģenētiskās informācijas glabāšanu un nodošanu nākamajām šūnu paaudzēm. Profesore kopā ar studentiem izstrādā metodes, kā ķīmiski sintezēt vielas un mainīt to struktūru, lai radītu bioloģiski aktīvās vielas. Tā izstrādāta gan ziede pret herpes vīrusu, gan notiek darbs pie pretvēža vielu izveides.

RTU MLĶF dekāns profesors Valdis Kokars medaļu saņēma par pētījumiem fotojūtīgu organisko savienojumu ķīmijā. Ir izdevies sintezēt jaunus fotojutīgus organiskos molekulāros savienojumus, ko var izmantot dažādās fotonikas ierīcēs. Piemēram, organiskajās gaismu izstarojošajās diodēs (OLED), kurās elektrisko enerģiju efektīvi var pārvērst gaismā. Iegūtie savienojumi ļauj piemērot fotonikas ierīču pagatavošanai ievērojami lētākas tehnoloģijas nekā līdz šim.

Savukārt Latvijas Universitātes ķīmijas zinātņu doktors Uldis Alksnis P. Valdena medaļu saņēma par darbu ciklu Latvijas ķīmijas vēsturē.

P. Valdena piemiņas medaļas pasniedz starptautiski atzītiem ķīmijas, ķīmijas tehnoloģijas, materiālzinātnes un dabas un inženierzinātņu vēstures zinātniekiem, kuri devuši nozīmīgu ieguldījumu Latvijā minētajās jomās.

Avots:

rtu.lv

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.