Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Ķīnas laboratorijā radīti cūkas-primāta himērsivēni

Ķīniešu ģenētiķi paziņojuši, ka tiem izdevies izveidot cūkas-primāta himēras. Divi himērsivēni piedzimuši dzīvi un vizuāli izskatījušies normāli, taču nedēļas laikā miruši, vēstī izdevums “New Scientist”. Primātu šūnas bija ņemtas no makakiem un to īpatsvars himērsivēnu organismos nebija liels.

Pekinas Valsts galvenajā cilmes šūnu un reproduktīvās bioloģijas laboratorijā veiktā eksperimenta virsmērķis ir tādu biotehnoloģiju izstrāde, kuras transplantācijas nolūkos ļautu dzīvniekos izaudzēt cilvēku orgānus. “Diemžēl, eksperimenta iznākums liecina, ka līdz sekmīgai himerizācijai vēl ejams tāls ceļš,” teica pētījumu vadītājs Tangs Hajs (Tang Hai).

Pētījuma ietvaros zinātnieki vispirms ģenētiski modificēja makaku šūnas, panākot, ka tās ražo par GFP (green fluorescent protein) sauktu spīdošu proteīnu. Tas bija vajadzīgs, lai pētnieki varētu vēlāk izsekot šo šūnu izplatībai sivēnos. Pēc tam viņi no GFP sintezējošām makaku šūnām atvasināja embrionālās cilmes šūnas, kuras tika injicētas piecu dienu vecos, ar mākslīgās apaugļošanas metodi radītos sivēnu embrijos.

Pavisam sivēnmātēs tika implantēti 4000 embriji. No tiem piedzima 10 sivēni, divi no kuriem, savukārt, bija himēras ar mērkaķu šūnām dažādos audos – sirdī, aknās, liesā, plaušās un ādā. Mērkaķa šūnu proporcija bija zema – no 1:1000 līdz 1:10,000, atkarībā no to atrašanās vietas organismā.

“Nav zināms, kāpēc tieši sivēni nomira,” atzīst Hajs. Tomēr, ņemot vērā, ka neizdzīvoja arī nehimerizētie mazuļi, pētnieku komanda sliecas domāt, ka neveiksmes cēlonis varētu būt meklējams mākslīgās apaugļošanas procesā.

Šobrīd pētnieki darbu turpina un cer radīt veselus dzīvniekus ar augstāku mērkaķa šūnu īpatsvaru. Ja to izdosies paveikt, nākamais solis būs izveidot cūkas, kurās kāds atsevišķs orgāns gandrīz pilnībā sastāv no primātu šūnām.

Savā ziņā līdzīgs rezultāts jau iepriekš ticis iegūts strādājot ar grauzējiem. 2010.g. H.Nakauči radīja peles ar žurkas aizkuņģa dziedzeri.

Citi pētnieki ir veikuši arī mēģinājumus izveidot cūkas-cilvēka himēras. 2017.g. H.K.I. Belmontes komanda Salka bioloģisko pētījumu institūtā, Ladžollā, Kalifornijā radīja cūku embrijus, taču tajos bija tikai aptuveni viena cilvēka šūna uz 100,000 cūkas šūnām. Turklāt, ņemot vērā ētiskos apsvērumus, ka piedzimušo dzīvnieku smadzenes daļēji varētu būt cilvēciskas, embriji tika likvidēti pēc viena mēneša ilgas attīstības. Pēc spāņu laikraksta “El País” šī gada jūlijā publicētās informācijas Belmontes komanda pašlaik strādā Ķīnā, kur ir radījusi cilvēka-mērkaķa himēras. Tomēr nekādi šī eksperimenta rezultāti vēl pagaidām nav pieejami.

Avots:

newscientist.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.