Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Vai nākotnē plastmasas maisiņus veikalos aizstās iepakojums no hitīna un celulozes?

Pirms vairākiem mēnešiem masu medijos parādījās ziņa, ka LR Vides ministrija plāno no 2019.gada aizliegt tirgotājiem veikalos izsniegt bezmaksas plastmasas maisiņus. Šādi aizliegumi īstenoti vai atrodas īstenošanas procesā arī citās pasaules valstīs. Skaidrs, ka ierasto plastmasas maisiņu ēra pamazām tuvojas beigām, bet kur saiņosim produktus nākotnē? Viens no iespējamiem risinājumiem, ko atklājuši Gruzijas Tehnoloģiju institūta zinātnieki, ir “plastmasa”, kas veidota no hitīna un celulozes.

Zinātnieki no Gruzijas Tehnoloģiju institūta, meklējot alternatīvu ierastajiem plastmasas maisiņiem, ko izmantojam produktu iesaiņošanai, ir izveidojuši jaunu materiālu no diviem dabā sastopamiem polimēriem, iegūstot videi draudzīgu alternatīvu ar lielu nākotnes potenciālu. Materiāls veidots no visizplatītākā biopolimēra uz Zemes – celulozes – un hitīna, kas sastopams vēžveidīgajos, dažādos kukaiņos un sēnēs. Celuloze ir galvenā augu šūnapvalka daļa, ko veido ar glikozīdsaitēm saistīti glikozes atlikumi, savukārt hitīns – polisaharīds, no kā sastāv posmkāju ārējais apvalks jeb eksoskelets. To satur arī baktērijas, sēnes un daudzi citi dzīvie organismi, kā rezultātā uz Zemes biosfērā ik gadu rodas ļoti liels hitīna daudzums.

Papildus tam, ka Gruzijas Tehnhttp://www.aliens.lv/z-zinatne/5856-zemeoloģiju institūta pētnieku izstrādātais materiāls būtu ievērojami draudzīgāks videi par polietilēnu, tas varētu būt arī efektīvāks ēdiena uzglabāšanā – līdzšinējās pārbaudes parādījušas, ka materiālam ir līdz pat 67% mazāka skābekļa caurlaidība, nekā tiem materiāliem, kas šobrīd visbiežāk tiek izmantoti plastmasas maisiņu ražošanā. Tas nozīmē, ka jaunā materiāla maisiņos pārtika saglabātos svaiga ilgāku laiku.

Tiesa, līdz brīdim, kad sāksies šī materiāla masveida ražošana un varēsim jau droši veikt, ka plastmasas maisiņus patiešām varētu aizstāt hitīna-celulozes slāņojuma maisiņi, pētniekiem vēl ir jāpaveic daudz darba. Pirmkārt, šobrīd jaunizveidotais materiāls ir pārāk dārgs, lai varētu konkurēt ar tradicionālajiem iepakojuma materiāliem. Sadārdzinājumu rada tas, ka pagaidām vēl nav attīstītas metodes hitīna masu ražošanai. Tā ir problēma, kas pētniekiem jāatrisina. Otrkārt, jāuzlabo materiāla ūdens tvaiku necaurlaidība, lai padarīto to ērtāku lietošanā. Treškārt, jāatrod arī atbilde uz jautājumu, vai materiāls, kura sastāvā ir vēžveidīgo izcelsmes produkti, var izraisīt alerģisku reakciju cilvēkiem, kam ir alerģija no vēžveidīgajiem – viena no izplatītākajām pārtikas alerģijām pasaulē. Pagaidām gan pētnieki tiecas domāt, ka alerģiska reakcija pret jauno materiālu nebūtu iespējama, jo tajā esošais hitīns ir rūpīgi apstrādāts un attīrīts. Tomēr arī šis pieņēmums ir jāpārbauda pirms masu produkcijas uzsākšanas.

Avots:

physicsworld.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.