Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Augļu sulas dzērienos pesticīdu līmenis 300 reižu augstāks nekā dzeramajā ūdenī

Spāņu ķīmiķi no Jaen universitātes noskaidrojuši, ka liela daļa pazīstamo pārtikas ražotāju tirgoto sulas dzērienu satur ļoti augstu pesticīdu līmeni. Visaugstākais tas izrādījās Spānijā un Lielbritānijā, bet viszemākais - ASV.

Pētnieki atzīmē, ka pastāvošās normas stingri regulē pieļaujamo pesticīdu līmeni svaigos augļos un dārzeņos, kā arī, dzeramajā ūdenī. Tomēr pienācīga vērība nav pievērsta no augļiem gatavotajiem sulas dzērieniem, kurus ļoti lielā apjomā patērē bērni.

Zinātnieki paņēma vairāk nekā 100 sulas dzērienu paraugus no 15 valstīm un tos laboratoriski pārbaudīja, ar šķidrumu hromatogrāfijas metodi nosakot aptuveni 100 biežāk izmantoto pesticīdu klātbūtni.

Īpaša uzmanība tika pievērsta tieši tiem ķimikātiem, kurus izmanto augļu pēcapstrādē, glabāšanas un produktu ražošanas laikā. Izrādījās, ka to daudzums mikrogramos uz litru ir mazāks nekā noteiktais Eiropas maksimālais līmenis augļiem, taču ievērojami lielāks nekā dzeramajam ūdenim. Lielbritānijas un Spānijas paraugos pesticīdu līmenis pārsniedza dzeramajā ūdenī maksimāli pieļaujamo pat par 300 reizēm! Viszemākais pesticīdu daudzums tika konstatēts ASV un Krievijā ražotajiem dzērieniem.

Pētnieki norāda, ka nepieciešams spert vajadzīgos soļus, lai izmainītu augļu dzērienu ražošanas procesu, kura laikā rodas piesārņojums ar šīm, veselībai bīstamajām vielām.

Avots:

pubs.acs.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.