Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pret Ebolas vīrusu izstrādātā eksperimentālā vakcīna izraisa gaidīto imūnreakciju - ir cerības, ka vakcīna būs iedarbīga

Ziņas par bīstamā Ebolas vīrusa straujo izplatību Āfrikā 2014.gada sākumā pāršalca visu pasauli. Bija zināms, ka vakcīnas pret vīrusu nav, bet upuru skaits turpināja augt. Lai gan vispārējā panika Eiropā ir rimusies, epidēmija Rietumāfrikā turpinās.

Kopš Ebolas epidēmijas sākuma pērnā gada decembrī, zinātnieki aktīvi strādā pie vakcīnas izgatavošanas, lai slimības izplatību apturētu. ASV Nacionālā alerģiju un infekciju slimību institūta (NAISI) Vakcīnu pētniecības centra pārstāvji 26.novembrī paziņoja, ka vakcīnas izstrādē panākts nozīmīgs progress – eksperimentālās vakcīnas izmēģinājumi devuši pozitīvus rezultātus. Zinātnieki apgalvo, ka visu eksperimentā iesaistīto brīvprātīgo organismi vakcīnu uzņēma veiksmīgi un tā radījusi nepieciešamās imūnsistēmas reakcijas.

Eksperimentālo vakcīnu izstrādāja NAISI pētnieki, sadarbībā ar kolēģiem no "Okairos", firmas, kas iekļauta farmakoloģijas giganta „GlaxoSmithKline” (Lielbritānija) sastāvā. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā „New England Journal of Medicine”.  

„Negaidīti plašais Ebolas epidēmijas mērogs Rietumāfrikā ir pasteidzinājis mēģinājumus izgatavot drošas un efektīvas vakcīnas - tām var būt svarīga nozīme epidēmijas apturēšanā un, neapšaubāmi, tās būs vitāli nepieciešamas, lai izvairītos no liela mēroga epidēmijām nākotnē,” tā pētījuma nozīmi skaidrojis „NIAID” vadītājs Entonijs S. Fausī (Anthony S.Fauci).

Eksperimentālā vakcīna satur Ebolas vīrusa ģenētiskā materiāla daļiņas no diviem vīrusa paveidiem – Sudānas (Sudan) un Zairas (Zaire). Vīrusa ģenētisko materiālu cilvēka organismā nogādā nekaitīgs adenovīruss 3 vai cAd 3 – vīruss, kas šimpanzēm izraisa saaukstēšanos, bet cilvēkiem nekādu kaitējumu nenodara. Ņemot vērā daļas sabiedrības locekļu bažas par vakcīnu drošību un skepsi par to efektivitāti, zinātnieki uzsvēruši, ka jaunā vakcīna ir droša un tā nevar kļūt par Ebolas vīrusa izraisītāju.

Eksperimentālās vakcīnas testēšanā piedalījās 20 brīvprātīgie vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Neviens no brīvprātīgajiem nebija Ebolas slimnieks. Izlases kārtībā, 10 brīvprātīgie saņēma mazāku vakcīnas devu, bet 10 – lielāku.

Visiem 20 eksperimenta dalībniekiem ķermenis četru nedēļu laikā pēc vakcīnas saņemšanas sāka izstrādāt antivielas. Augstāks antivielu līmenis tika konstatēts tiem, kas bija saņēmuši lielāku vakcīnas devu.

Nevienam no brīvprātīgajiem netika konstatētas nopietnas blakus parādības. Vienīgā konstatētā blakusparādība diviem dalībniekiem, kas saņēma lielāko vakcīnas devu, bija īslaicīgs drudzis dienu pēc vakcinēšanās, taču tā nav uzskatāma par bīstamu komplikāciju. Šeit gan jājautā vai vakcīnu paredzēts izmantot tikai cilvēkiem no 18 gadu vecuma, jo pētījumā neiekļauto bērnu organisms, īpaši agrīnā vecumā, uz vakcīnas sastāvdaļām var reaģēt daudz savādāk nekā pieaugušajiem, kuru attīstības un organoģenēzes process ir beidzies.

Pētījuma ietvaros tika analizētas dalībnieku asiņu sastāva izmaiņas, lai noskaidrotu, vai pēc vakcinēšanās imūnsistēma sākusi paātrināti ražot T-šūnas (viens no diviem balto asinsķermenīšu jeb limfocītu veidiem (otrs veids ir B šūnas), kuru uzdevums ir atpazīt un iznīcināt ar vīrusiem un baktērijām inficētas organisma šūnas), īpašu uzmanību pievēršot šo šūnu CD8 tipam (citotoksiskās šūnas, kas nogalina atpazītās inficētās šūnas), kam, pēc zinātnieku domām, varētu būt liela nozīme imūnsistēmas aizsardzības veidošanā. Mēnesi pēc vakcinēšanās CD8 T-šūnas konstatēja 2 dalībnieku asinīs, kas saņēma mazāko vakcīnas devu un 7 dalībnieku asinīs, kas saņēma lielāko devu.

Zinātnieki, atsaucoties uz nesen publicētu citu pētījumu, kurā šī pati vakcīna tika izmēģināta eksperimentos ar pērtiķiem, norāda, ka tieši CD8 T-šūnām bija īpaši svarīga loma dzīvnieku imunitātes veidošanā un tie primāti, kuriem tās bija izveidojušās vairāk, izdzīvoja, saņemot parasti letālu Ebolas vīrusa devu. "CD8 T-šūnu skaits un izmērs mūsu pētījumā ar cilvēkiem bija līdzīgs tam, kas tika novērots, kad vakcīnu izmēģināja, to ievadot pērtiķiem," pastāstīja eksperimenta galvenā pētniece Džūlija E. Ledžvuda no Vakcīnu pētniecības centra.

Tomēr, lai droši pārliecinātos par vakcīnas iedarbīgumu (antivielu un CD8 T-šūnu vairošanās, lai arī ļauj izdarīt pozitīvas prognozes, vēl automātiski negarantē iedarbību, novēršot saslimšanu vai mazinot tās smaguma pakāpi, kā arī primātu pētījumu rezultātus nevar tieši 1:1 attiecināt uz cilvēkiem), zinātnieki vēl plāno veikt plašāka mēroga izmēģinājumu.

Pasaules veselības organizācija (PVO) ziņo, ka šobrīd Ebolas vīrusa izplatības tempi ir mazinājušies, taču epidēmija nav beigusies. Pēc 2014.gada 30.novembrī PVO publicētajiem datiem, kopš Rietumāfrikas epidēmijas sākuma Ebolas vīruss konstatēts 17,145 cilvēkiem un tas izraisījis aptuveni 6405 nāves gadījumus. Visvairāk epidēmija skārusi Libēriju, Sjerraleoni un Gvineju. Ārpus Āfrikas kontinenta 4 saslimšanas gadījumi un 1 nāves gadījums konstatēts ASV, bet 1 saslimšanas gadījums – Spānijā.

Attēls: NAISI publicitātes foto.

Avoti:

niaid.nih.gov
en.wikipedia.org

 

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.