Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ar tumšo šokolādi pret iekaisumiem

Šokolādes labvēlīgo ietekmi uz veselību cilvēki apjautuši jau pirms vairākiem gadsimtiem, tomēr līdz pat mūsdienām nav izdevies ne noskaidrot visas šokolādes labās īpašības, ne arī atklāt tās iedarbības bioķīmiskos mehānismus. Pagājušā mēnesī mēs rakstījām par Nīderlandē veiktu pētījumu, kurā noskaidrots, ka tumšā šokolāde palīdz atjaunot artēriju sieniņu elastību, turklāt pasargā baltos asinsķermenīšus jeb leikocītus no pielipšanas pie asinsvadiem, tādējādi mazinot aterosklerozes risku (sk.: Jauns pētījums apliecina - šokolādes lietošana uzlabo sirds un asinsvadu veselību, atklajumi.lv, 06.03.2014.). Tagad Luiziānas Štata universitātes (ASV) zinātniekiem izdevies atrisināt vēl kādu mīklu, kas saistīta ar šokolādes pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselības stāvokli.  

2014.gada martā amerikāņu pētnieki, uzstājoties prestižajā, nu jau 247. reizi notiekošajā Amerikas ķīmiķu biedrības nacionālajā konferencē Dalasā (ASV), paziņojuši, ka viņiem izdevies atklāt kā šokolāde molekulārā līmenī palīdz cīnīties pret iekaisumiem - izrādās, vēdera dobumā mītošās baktērijas patērē šokolādi, pārveidojot to par sirds veselību stiprinošām un iekaisumu risku mazinošām vielām. 

Komentējot pētījuma rezultātus, viena no tajā iesaistītajām zinātniecēm, Marija Mūra (Maria Moore), teica: „Zarnās dzīvo divu veidu baktērijas – „labās” un „sliktās”. ”Labajām” baktērijām, tādām kā piemēram, bifidobaktērijām un pienskābes baktērijām, šokolāde ir barības avots. Ja regulāri tiek ēsta tumšā šokolāde, labvēlīgo baktēriju daudzums pieaug un tās izstrādā antioksidantus, kas kavē iekaisumu veidošanos. Turklāt tumšās šokolādes lietošana palīdz panākt labvēlīgo baktēriju dominanci pār „sliktajām” jeb organismam nelabvēlīgajām zarnu trakta baktērijām, piemēram, Clostridia un vairāku paveidu Escherichia coli, kas var izraisīt iekaisumus un radīt dažādas ar gremošanas traktu saistītas problēmas.”

Kakao pulverī, galvenajā šokolādes sastāvdaļā, ir tādi antioksidanti kā katehīns un epikatehīns un neliels šķiedrvielu daudzums. Parasti šīs vielas organismā absorbējas vāji, taču brīdī, kad tās nonāk saskarsmē ar labvēlīgajām zarnu trakta baktērijām, abas vielas tiek strauji pārstrādātas, sašķeļot lielmolekulāros antioksidantus un šķiedrvielas sīkākās, vieglāk absorbējamās molekulās. Kad labvēlīgo baktēriju sintezētie savienojumi uzsūcas ķermenī, tie samazina sirds un asinsvadu iekaisuma risku, ilgtermiņā palīdzot izvairīties no insulta draudiem.

Pētījuma vadītājs doktors Džons Finlijs (John Finley) savā konferencē nolasītajā ziņojumā norādījis, ka šokolādē esošo šķiedrvielu kombinācija ar prebiotikām ir viens no galvenajiem faktoriem, kas palīdz uzlabot kopējo cilvēka veselības stāvokli. Prebiotikas ir cilvēkam nesagremojamas vielas, kas tomēr pozitīvi ietekmē organismu, stimulējot „labo” baktēriju augšanu un zarnu aktivitāti. Ja organismā ir pietiekami liels prebiotiku daudzums, būtiski aug labvēlīgo baktēriju populāciju lielums, un tās pakāpeniski izkonkurē iekaisumu un vēdera problēmas radošās baktērijas, kas mīt vēdera dobumā.

Pētījumā iesaistītie zinātnieki lēš, ka tumšās šokolādes pozitīvās īpašības ir iespējams uzlabot vēl vairāk, šokolādi kombinējot ar dažādiem augļiem, piemēram, granātāboliem, tādēļ šokolādes ražotājiem nākotnē būtu ieteicams specializēties šādu izstrādājumu ražošanā.

Dž. Finlijs norādījis, ka veiktais pētījums dod tikai pirmo ieskatu tumšās šokolādes ietekmē uz vēdera dobumā atrodamajām baktērijām. Aktīvi turpinot izpēti, iespējams, jau tuvākajā nākotnē tiks atklāti vēl jauni tumšās šokolādes iedarbības mehānismi uz cilvēka organismu.

Tomēr būtiski atcerēties, ka ne visa veikalos nopērkamā šokolāde ir organismam vēlama. Ārsti veselības uzlabošanas nolūkos iesaka izvēlēties šokolādi, kuras sastāvā kakao ir vismaz 70% - tā dēvēto tumšo jeb rūgto šokolādi. Saldā garša piena šokolādei, baltajai šokolādei u.tml. izstrādājumiem tiek iegūta, pievienojot cukuru un citus saldinātājus, kuri pārmērīgā daudzumā uz organismu atstāj pat ļoti negatīvu ietekmi.

Attēls: wikipedia.org, CC.

Avots:

acs.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.