Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Āboli aizkavē krūts vēža attīstību

2008. gadā dažādos akadēmiskos izdevumos publicēti pārskati par sešiem pētījumiem, kuru rezultāti kopumā apstiprina jau iepriekš izskanējušo apgalvojumu, ka regulāri, ik dienas apēsts ābols var novērst saslimšanu ar krūts vēzi.

Šobrīd jaunākā ir Journal of Agricultural and Food Chemistry 2009. g. 14. janvāra publikācija, kurā Kornela universitātes (ASV) Salīdzinošās un Vides Toksikoloģijas institūta līdzstrādnieks, universitātes asociētais profesors Rui Hai Lu ziņo par svaigu ābolu sulas ekstrakta labvēlīgo ietekmi krūšu dziedzeru audzēju palielināšanās aizkavēšanā. Turklāt, - jo lielāks daudzums ekstrakta tika dots, jo labāki bija rezultāti.

"Mēs novērojām, profesors stāsta, "ka dzīvniekiem, kas saņēma ekstraktu, salīdzinot ar kontrolgrupu, audzēji bija ne vien mazākā skaitā, bet arī izmēros mazāki, lēnāk auga un retāk pieņēma ļaundabīgas formas."

Izpētes grupā eksperimenta sākumā konstatētie audzēji 83% gadījumu piederēja adenokarcinomas tipam - pašam ļaunākajam krūts vēža paveidam, no kā mirst visvairāk saslimušo cilvēku un dzīvnieku. Tomēr, saņemot mazu, vidēju un lielu ābolu ekstrakta devu (atbilstoši vienam, trim un sešiem āboliem dienā cilvēku diētā), audzēji attīstījās tikai 57%, 50% un 23% žurku.

Lu pētījums apstiprināja zinātnieka jau 2007. gadā novērotās tendences par ābolos esošo fitoncīdu, - fenolu un flavonīdu nozīmīgo lomu dažādu nelabvēlīgu šūnu līmeņa procesu aizkavēšanā.

Vienā no iepriekšējiem tā paša žurnāla numuriem Lu rakstīja par jaunām fenolu grupām, ko viņš atklājis ābolu mizā. Tām piemīt "antioksidējošas un anti-proliferatīvas iedarbības potences uz audzējiem". Jau iepriekš Lu vadītā grupa ziņoja par ābolu ekstrakta modulējošo iedarbību uz šūnu procesiem, kā arī spēju aizkavēt krūts vēzi pavadošu iekaisumu attīstību.

Krūts vēzis ir sievietēm visbiežāk diagnosticētā ļaundabīgās slimība, bet audzēju izsaukto sieviešu nāves gadījumu ziņā tas stāv otrā vietā aiz plaušu vēža. Tāpēc profesors Lu iesaka visiem cilvēkiem uzņemt vairāk noderīgo flavonīdu, ēdot daudz ābolu, kā arī citu augļu un dārzeņu.

Avots:

news.cornell.edu

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.