Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pētījums: augu ekstrakti efektīvi pret pārtikas saindēšanos

Divu Taivānas universitāšu mikrobiologi atklājuši, ka auga Roselle calyx (Hibiscus sabdariffa) ekstrakts un no tā izdalītā dihidroksibenzoskābe efektīvi novērš pārtikas saindēšanos ar bakteriālām infekcijām. Pētījums publicēts žurnāla Foodborne Pathogens and Disease jaunākā numura agrīnajā interneta versijā.

Pētījumus ierosināja nesen notikušie pārtikas saindēšanās gadījumi Taivānā, kad saslimšanas izraisīja tādas baktērijasSalmonella typhimurium, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus.
Izpētes mērķis bija noteikt vai Roselle calyx ekstrakts, sagatavots uz ūdens un etanola šķīduma bāzes, spēj efektīvi iedarboties uz minētajām baktērijām augstas temperatūras ietekmē. Jau iepriekš bija zināms, ka Roselle calyx piemīt antibakteriālas īpašības un tas ir efektīvs arī pretvēža terapijā.

"Roselle calyx ir ēdams augs," paskaidro pētījuma autori, "tāpēc tā ekstrakta izmantošana pārtikas aizsardzībai pret saindēšanos būtu droša veselībai."

Eksperimentāli tika pārbaudīta ekstrakta ietekme uz ābolu sulas un liellopu gaļas paraugiem. Izrādījās, ka arī pēc trīs dienu turēšanas 25 grādu pēc Celsija skalas temperatūrā, ar Roselle calyx ekstraktu un dihidroksibenzoskābi apstrādātos paraugos baktēriju kultūras, kas tajos bija ievadītas eksperimenta sākumā, nebija spējušas attīstīties. Mazliet lielāka efektivitāte tika konstatēta etanola šķīdumam. Iedarbība nemazinājās arī pēc termiskas apstrādes, paraugus pakļaujot 75 grādu un 100 grādu temperatūrai pēc Celsija skalas.

Autoru slēdziens: Roselle calyx ekstraktu iespējams izmantot kā dabīgu antibakteriālu līdzekli ābolu sulas, liellopu gaļas un citu pārtikas produktu aizsardzībai pret saindēšanos ar salmonellas un E. coli baktērijām.

Avots:

foodproductiondaily.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.