Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

IBM: superdators Vatsons un ārsti sadarbosies retu slimību ārstēšanā

ASV informāciju tehnoloģiju kompānija IBM un Bostonas Bērnu slimnīca ir paziņojusi par plāniem pielietot IBM Vatsona (Watson) kognitīvo platformu, lai palīdzētu ārstiem identificēt iespējamās ārstēšanas metodes retu pediatrisko slimību ārstēšanā.

Sākotnējais uzsvars tiks likts uz dažādām nieru slimībām, kuras Vatsons apkaros, analizējot liela apjoma zinātnisko literatūru un klīniskās datubāzes superdatora Vatsona Veselības datu “mākonī “ (Watson Health Cloud), lai salīdzinātu ģenētiskās mutācijas ar slimībām. Iegūtie dati ļaus ārstiem operatīvi noteikt vispiemērotāko ārstēšanas metodi.

Saskaņā ar Globālo gēnu projektu (Global Genes Project), visā pasaulē aptuveni 350 miljoni cilvēku cieš no kādas retas saslimšanas un puse no šiem pacientiem ir bērni, no kuriem daudzi nomirst vēl pirms precīzas diagnozes noteikšanas.

Līdz ar jaunizveidoto sadarbību, Vatsons tiks apmācīts nefroloģijā. IBM superdators apgūs saistīto medicīnisko literatūru un apkopos informāciju par mutācijām steroīdu rezistentajā nefrotiskajā sindromā (SRNS).

Bostonas Bērnu slimnīcas ekspertu mērķis ir izveidot izziņas sistēmu, kas var palīdzēt ārstiem interpretēt bērna genoma secības datus, salīdzināt tos ar medicīnisko literatūru un ātri noteikt anomālijas, kas var būt atbildīgas par neizskaidrojamiem simptomiem.
“Daudzām ģimenēm visā pasaulē tas ir liels pārbaudījums - tikt galā ar nediagnosticējamām saslimšanām. Kopā ar Vatsonu un tā spējām analizēt pacientu klīnisko vēsturi, DNS pārbaudes un iedzīvotāju veselības datus, mēs spēsim diagnosticēt un izārstēt šīs retās saslimšanas,” uzsver Bostonas Bērnu slimnīcas Ģenētikas un genoma nodaļas direktors Kristofers Volšs (Christopher Walsh).

“Šis ir liels solis globālās ārstniecības praksē, kad principā jebkura slimnīca ar interneta pieslēgumu un datoru var iegūt pieeju tik zinošam padomdevējam, kā superdators Vatsons. Lielākā problēma ir komplicētas analīžu pārbaudes, kuras varētu sūtīt datoram uz analīzi. Globāla medicīniskās informācijas apmaiņa ļautu krietni efektīvāk ārstēt principā jebkuru kaiti. Lai realitātē ieviestu šādu sistēmu ir jāpārvar milzu birokrātijas slogs, kas iekļauj sevī arī pacientu datu aizsardzību, ” atzīst Latvijas Onkoloģijas centra Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Juris Tārs.

IBM ir mērķtiecīgi attīstījis Vatsona spējas analizēt genomu datus sadarbībā ar vadošajiem vēža slimības centriem visā pasaulē. Izstrādātā sistēma šobrīd tiek izmantota 16 dažādos vēža slimības institūtos, kas analizē un tulko apjomīgos genoma datus. Iegūtie rezultāti sniedz vērtīgu informāciju, kas ļauj onkologiem izstrādāt jaunas ārstēšanas metodes.

Bostonas Bērnu slimnīcas projekts ir jauns pavērsiens Vatsona cīņā ar slimībām un sniegs ārstiem unikālu ieskatu cīņā un praksē ar retu saslimšanu diagnozi un ārstēšanu.IBM un Bostonas Bērnu slimnīca ir uzsākuši kopēju projektu “OPENPediatrics”, kas ir tiešsaistes platforma, kas sniegs dzīvību glābjošu informāciju pediatriem visā pasaulē.

IBM ir pasaulē lielākais informācijas tehnoloģiju programmatūras un pakalpojumu uzņēmums ar vairāk nekā 100 gadu pieredzi un ar pārstāvniecībām vairāk nekā 170 valstīs. IBM spēj piesaistīt pasaules gaišākos prātus, lai saviem klientiem – uzņēmumiem, valdībām un organizācijām palīdzētu saglabāt konkurētspēju un atbildēt uz mūsdienu tehnoloģijas izaicinājumiem.

Attēls: publicitātes foto.

Papildu informācija
Inese Sustriņa
IBM Latvija Mārketinga un komunikācijas vadītāja Baltijas valstīs
Mob. tālr.: +371 29 145 231
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
www.ibm.com/lv
www.facebook.com/LatvijaIBM 

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.