Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Philips Brilliance 328P – laba izvēle datorgrafiķiem un maketētājiem

Atklajumi.lv redakcijai, sadarbībā ar “United Communications GMBH”, bija iespēja praktiski iepazīties un izmēģināt “Philips Brilliance 328P” 4K 32 collu monitoru.

Kopējais iespaids ir izsakāms vienā vārdā “liels”, to papildinot ar “spilgts” un “ērts”! “Philips Brilliance 328P” 16:9 formāta ekrāns patiešām ir liels – tā paneļa darba izmērs 80cm pa diagonāli ievieto šo monitoru starp lielākajiem, ar kādiem atklajumi.lv redakcijai līdz šim bijusi darīšana. Nav šaubu, ka “Brilliance 328P” izstrādāts, pirmām kārtām domājot par visa veida profesionāliem grafiskā dizaina speciālistiem – tieši šie cilvēki spēs novērtēt gan izmēru, kurš ļauj, piemēram, maketēt grāmatu vai žurnālu, uz ekrāna ērti novietojot gan lappušu atvērumu darbam optimālā palielinājumā, gan visus nepieciešamos programmas logus, gan arī dažādus citus pagaidu elementus – fotogrāfijas, teksta blokus, utt. Noderīgs šis monitors būs arī tiem, kuriem svarīgi ekrānā redzēt garus sarakstus, tabulas, utml. Šādām vajadzībām ekrānu var pat pagriezt pa 90 grādiem, iegūstot milzīgu vertikālu lapu.

Vienlīdz būtiski iespējai uzlikt/atvērt visu nepieciešamo uz sava virtuālā darbagalda datorgrafiķiem ir arī attēla kvalitāte – asums, krāsu piesātinātība un spilgtums. Arī šajā ziņā “Brilliance 328P” neliks vilties, lai gan jāatzīmē, ka visas monitora iespējas ar 4K UHD (3840 x 2160px) @60Hz izšķirtspēju var izmantot tikai tad, ja pieslēgumam datoram lieto displeja portu (DP). Vecākās videokartēs šī porta nav un nederēs arī nekādas pārejas vai kāda cita “ķīmija”: vienīgais risinājums šādā situācijā – jaunas, ar DP apgādātas videokartes iegāde. Šajā kontekstā nav saprotams, kāpēc “Brilliance 328P” noklusējuma iestatījumos ražotājs uzstādījis nu jau aizvēsturisko (2007.g.) DP 1.1 versiju, kas atbalsta tikai 30Hz ekrāna atjaunināšanas frekvenci, kura, kā atklajumi.lv pārliecinājās, praktiski ir pilnīgi nelietojama...

Ekrāna spilgtuma/kontrasta/krāsu temperatūras iestatījumus “Philips Brilliance 328P”, protams, var mainīt manuāli, taču mūsuprāt vairumā gadījumu pilnīgi pietiks ar Iestatījumos atrodamo “Smart Image” izvēlni. “Smart Image” ļauj vienkārši izmantot vairākus, dažādām standarta situācijām piemērotus iestatījumu kopumus. Izvēloties, piemēram, iespēju “Photo”, attēli bija redzami gaiši un ļoti labā kontrastā. Savukārt “Smart Uniformity” bija ļoti piemērots lasīšanai un darbam ar tekstu.

Ja kas jāsaka, par monitora iebūvēto vadību, tad tā mums nepatika. “Iestatījumi” paši par sevi “Brilliance 328P” ir tādi pat, kā citiem “Philips” monitoriem un tie ir saprotami, loģiski sagrupēti – ar to viss kārtībā. Taču skārienjūtīgās pogas, ar kurām jādarbojas, lai piekļūtu pie sev vajadzīgās “Iestatījumu” sadaļas, ir neērtas. Brīžiem nereaģē, brīžiem reaģē ne tā, kā gribētos. Būtu ideāli, ja monitora iestatījumiem varētu piekļūt arī ar peli. Skārienjūtība šeit nepārprotami vairāk kalpo modei nevis praktiskumam.

Ja skārienjūtīgā vadība jums visdrīzāk radīs iebildumus, tad tos pilnībā atsvērs monitora stabilitāte un ergonomiskums. Lielais ekrāns uz darbagalda stāv ļoti stabīli – šajā ziņā “Philips” dizains ir sava uzdevuma augstumos. “Philips Brilliance 328P” ekrāna kāja ir ne tikai paceļama, bet tai vēl ir arī augsts gājiens, kas monitoru ļoti vienkārši ļauj piemērot jebkuram galdam un jebkura auguma lietotājam. Vēlaties strādāt ar tainu muguru? Tad šis ir monitors tieši priekš jums! Arī “Brilliance 328P” skata leņķis, lai gan dažos apskatos nokritizēts kā nepietiekams, mūsuprāt ir pilnībā pieņemams. Vajadzības gadījumā ekrānu, izmantojot ass eņģi, var palocīt uz augšu vai leju pa 170 grādiem. Galu galā, kurš tad datorgrafiķis vai jebkurš cits lietotājs skatās uz sava monitora ekrānu, sēžot nevis tam pretī, bet kādā īpaši slīpā leņķī?

Noslēgumā jāatzīmē, ka atklajumi.lv tā arī palika neizprotama monitora labajā sānā iebūvēto USB pieslēgvietu izmantošana. Ne zibatmiņu, ne fotoaparātu caur šīm pieslēgvietām pievienot neizdevās. Katrā ziņā pēc USB kabeļa iespraušanas nekāds interfeiss vai paziņojums uz “Brilliance 328P” ekrāna neparādījās. Arī oficiālajā lietotāja rokasgrāmatā par šīm pieslēgvietām nekāda detalizētāka apraksta nav atrodama. Lietotājiem, kuri strādā pie personīgās darbstacijas, šī nianse nebūs būtiska, taču tiem ofisu darbiniekiem, kuriem uz galda atrodas tikai monitors, bet pats dators nav tieši pieejams, šis apstāklis varētu nebūt visai patīkams. Lai gan, tā visdrīzāk ir tikai kāda iestatījumu problēma, kuru īstas vajadzības gadījumā var salīdzinoši vienkārši atrisināt.