Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Zinātnieki iegūst pirmo attēlu, kas apstiprina galaktikas vienojošā tumšās matērijas tīkla esamību

Vaterlo universitātes (Kanāda) zinātniekiem izdevies iegūt pirmo kompozītattēlu, kas vizuāli parāda to, kā tumšās matērijas tīkls savstarpēji savieno galaktikas. Tas ir pirmais reāli redzamais pierādījums tumšās matērijas tīkla eksistencei – vienai no kosmosa noslēpumainākajām parādībām, par kuras iespējamo eksistenci astronomi diskutējuši jau desmitgadēm ilgi.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

Tumšā matērija ir mītiem apvīta, grūti izskaidrojama substance, kas neizstaro nekādu elektromagnētisko starojumu, neabsorbē un neatstaro gaismu, un par kuras eksistenci netieši liecina tikai gravitācijas efekti. Par to, cik daudz tumšās matērijas ir Visumā, zinātnieku domas pagaidām dalās. Pēc dažādu pētījumu datiem tā veido aptuveni 25–80% no kopējā Visuma matērijas daudzuma.

Līdz šim tumšās matērijas tīkls, kas satur kopā Visuma galaktikas, bija tikai teorētisks koncepts, jo nebija izdevies atrast veidu, kā pierādīt tā eksistenci.

Vaterlo universitātes zinātniekiem pirmos vizuāli redzamos pierādījumus tumšās matērijas tīkla eksistencei palīdzēja iegūt t.s. gravitācijas lēcas efekts – parādība, kas rodas, tāla kosmiskā objekta elektromagnētiskajam starojumam mainot izplatīšanas virzienu tuvāk novietota kosmiskā objekta gravitācijas laukā. Šis efekts izkropļo tālā kosmiskā objekta attēlu, līdzīgi kā to dara optiskā lēca. Pateicoties gravitācijas lēcas efektam, astronomi var iegūt informāciju par objektiem, kurus parastos apstākļos no Zemes novērot nebūtu iespējams.

Gravitācijas lēcas efekts tika izmērīts attēliem, kas uzkrāti, vairāku gadu laikā veicot monitoringu ar Kanādas-Francijas-Havaju teleskopu (CFHT).

Lai izveidotu kompozītattēlu jeb „karti”, kas parāda tumšās matērijas klātesamību starp divām galaktikām, pētnieki apvienoja attēlus no vairāk nekā 23,000 galaktiku pāriem 4,5 miljardu gaismas gadu attālumā. Apskatot iegūto rezultātu, astronomi secināja, ka kompozītattēls patiešām parāda tumšās matērijas tīkla esamību. Turklāt vēl attēlā bija redzams tas, ka visciešākie tumšās matērijas pavedieni savieno tās sistēmas, kas viena no otras atrodas mazāk nekā 40 miljonu gaismas gadu attālumā.

„Zinātnieki desmitgadēm ilgi ir uzskatījuši, ka starp galaktikām pastāv tīklam līdzīga tumšās matērijas struktūra, kas savstarpēji savieno visas galaktikas. Mūsu iegūtais attēls beidzot ļauj no pieņēmumiem virzīties uz kaut ko, ko varam saskatīt un izmērīt,” pētījuma rezultātu komentējis pētījuma autors, astronomijas profesors Maiks Hadsons (Mike Hudson).

Avoti:

ras.org.uk
lv.wikipedia.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.