Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Kukaiņi, kas pārtiek no putniem? Iepazīsties – dievlūdzēji!

Vai spējat iztēloties kukaiņus, kas medī putnus? Tā nebūt nav aina tikai no zinātniskās fantastikas filmas. Zoologi no ASV un Šveices jaunā pētījumā pierādījuši, ka dievlūdzēji (praying mantis) bieži vien barojas ne tikai ar zirnekļiem un citiem kukaiņiem, bet pat ar putniem.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā „The Wilson Journal of Ornitology”. 

Dievlūdzēji, kas savu nosaukumu ieguvuši, pateicoties tiem raksturīgajai „lūdzēja” pozai, ir plēsīgi kukaiņi, kas pamatā barojas ar citiem kukaiņiem. Kamēr dievlūdzēji vēl ir mazi, tie pārtiek no sīkām mušiņām, bet vēlāk savu medījumu nomaina pret lielākiem kukaiņiem, retākos gadījumos – pat ķirzakām, vardēm, čūskām, grauzējiem un skorpioniem.

Jaunajā pētījumā zinātnieki pierādījuši, ka dievlūdzēji savā ēdienkartē nereti izvēlas iekļaut arī putnus. Turklāt pētījums parādīja, ka putnu medības dievlūdzēju vidū nav unikāla, lokāla iezīme, bet gan visā pasaulē sastopama parādība.

Apkopojot fiksētos gadījumus, kad dievlūdzēji medījuši putnus, zinātnieki varēja pierādīt, ka putnus ēdienkartē mēdz iekļaut 12 sugu dievlūdzēji. Iespējams, reālais sugu skaits ir vēl lielāks, taču pagaidām par citu sugu uzvedību trūkst datu. Kopumā neparastā dievlūdzēju uzvedība dokumentēta 13 dažādās valstīs, kas aptver visus kontinentus, izņemot Antarktīdu.

Arī dievlūdzēju upuru klāsts ir gana plašs – dokumentētas 24 dažādas putnu sugas, kas kritušas par upuriem šķietami nekaitīgajiem dievlūdzējiem.

Dievlūdzēju medības ir visai nežēlīgas – plēsīgie kukaiņi savus upurus visbiežāk apēd, tiem esot vēl dzīviem. Kukaiņi medījumu vispirms noskata, tad satver to ar spēcīgajām priekškājām un visbeidzot, cieši turot nelaimīgo upuri, nesteidzīgi mielojas, līdz nekas nav palicis pāri.

Turklāt tas vēl nav no cilvēciskā skatu punkta pats briesmīgākais. Novērots, ka lielākais dievlūdzēju gardums ir putnu smadzenes, kam tie piekļūst tieši caur dzīvnieka acīm.

„Fakts, ka barošanās ar putniem ir tik izplatīta dievlūdzēju uzvedība gan taksonomiski, gan ģeogrāfiski, ir patiešām satraucošs atklājums,” priekā par neparasto atklājumu dalījies pētījuma galvenais autors Martins Nufelers (Martin Nyfeler) no Bāzeles universitātes (Šveice).

Kopumā pētniekiem izdevās apkopot 147 dokumentētus gadījumus, kuros putni krituši par upuriem dievlūdzējiem. Vairāk nekā 70% no gadījumiem fiksēti ASV, kur dievlūdzēji visbiežāk medī kolibri un nelielus zvirbuļveidīgos putnus. Kolibri, kas par dievlūdzēju upuriem kļūst visbiežāk, parasti tiek nomedīti barotavās, kā arī uz augiem, kuru nektāru kolibri izmanto pārtikā.

Kā izskaidrojams, ka visvairāk neparastās dievlūdzēju uzvedības gadījumi fiksēti tieši ASV? Pētnieki uzskata, ka tam ir saistība ar pāris desmitgades veciem notikumiem, kad visā Ziemeļamerikā tika introducētas vairākas lielas dievlūdzēju sugas, piemēram, Mantis religiosa un Tenodera sinensis ar mērķi samazināt lauksaimniecības kaitēkļu daudzumu.

Laika gaitā introducētās dievlūdzēju sugas savairojušās un šobrīd rada draudus ne tikai citiem kukaiņiem, bet arī putniem. Šis gadījums ir tipisks piemērs situācijai, kad pietiekami nepārdomāta sugu introdukcija plānotā labuma vietā nes negaidītu kaitējumu. Šāds scenārijs ir piemeklējis arī daudzu citu augu un dzīvnieku sugu introdukcijas pasākumus visā pasaulē. Šeit kā piemērus var minēt, piemēram, opuncijas, kuras savā dabiskajā izplatības areālā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā, ir nekaitīgas un pat lietderīgas sugas, bet citviet pasaulē, kur opuncijas introducētas, tās ir kļuvušas par tik lielu draudu gan lauksaimniecībai, gan bioloģiskajai daudzveidībai, ka, piemēram, Austrālijā opunciju kaktusi iesaukti pat par „zaļo nāvi”.

Autori gan pieminējuši, ka fiksēti arī gadījumi, kuros ar putniem barojas vietējās dievlūdzēju sugas, tomēr šādi gadījumi ir izteiktā mazākumā.

Avoti:

unibas.ch
sciencealert.com
en.wikipedia.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.