Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Atklāts, kas ietilpst dziļūdens astoņkāju ēdienkartē

Okeānu dziļūdens zona ir viena no visnoslēpumainākajām vietām uz Zemes. Okeānu dzīles ir mājas pārsteidzošam dzīvo radību daudzumam, kuru neparastais izskats un paradumi bieži vien pārsteidz pat pašus dzīļu pētniekus.

Jaunā pētījumā, kas publicēts žurnālā „Scientific Report”, zinātnieki atklājuši, ko uzturā lieto grūti pētāmais septiņroku astoņkājis.  

Izvairīgie milži: 3 eksemplāri 27 gadus ilgos pētījumos

Septiņroku astoņkājis Haliphron atlanticus ir viena no divām lielākajām zināmajām astoņkāju sugām. To garums var sasniegt pat 3,5 metrus, bet svars – 75 kilogramus. Lai nemulsina sugas nosaukums – septiņroku astoņkājim patiesībā ir astoņas kājas, taču vienu no tām tēviņi ievelk maisā zem acs, no kā arī radies sugas nosaukums.

Septiņroku astoņkāji mīt dziļi okeāna dzelmē, tāpēc to ikdienas paradumi lielākoties paliek paslēpti no jūras biologu zinātkārajām acīm. Septiņroku astoņkāji ir novērojami tik reti, ka 27 gadu laikā Monterejas līča akvatorijas pētnieciskā institūta (ASV) zinātnieki Kalifornijas ūdeņos novērojuši vien 3 sugas eksemplārus.

Pēc ilgajiem pētījumiem neatlaidīgajiem Monterejas līča akvatorijas pētnieciskā institūta zinātniekiem beidzot izdevies tuvāk iepazīt septiņroku astoņkājus, atklājot divas būtiskus sugas paradumus. Pirmkārt, septiņroku astoņkāji uzturā lieto šķietami neiekārojamu medījumu – medūzas. Otrkārt, tie, iespējams, izmanto dzēlīgos medūzu taustekļus, lai vēlāk nomedītu citas zivis.

Medūzu loma dziļūdens barības ķēdē

Medūzas nav uzturvielām bagātākais radījums – lielāko daļu to ķermeņa veido mazkaloriju želeja. Kalorijām bagātākas ir tikai atsevišķas medūzas daļas, piemēram, vēders. Šī iemesla dēļ jūras biologi ilgi uzskatīja, ka medūzām okeāna barības ķēdē nespēlē īpaši ievērojamu lomu. Tomēr laika gaitā zinātnieki atklāja aizvien vairāk un vairāk ūdens plēsējus, kuru ēdienkartē medūzām ir pārsteidzoši liela nozīme. Starp šiem plēsējiem ir tādi okeānu iemītnieki kā vampīrkalmāri, tunči u.c. dzīvnieki. Tagad šim sarakstam zinātnieki pievienojuši arī septiņroku astoņkājus.

Pie secinājuma par to, ka septiņroku astoņkāji iecienījuši brokastīs mieloties ar medūzām, zinātnieki nonākuši, pateicoties dziļūdens izpētes robota uzņemtam video materiālam, kurā iemūžināts tas, kā septiņroku astoņkājis mutē tur želejai līdzīgu veidojumu. Izpētot videomateriālu tuvāk, zinātnieki nonāca pie secinājuma, ka želeja astoņkāja mutē ir daļa medūzas. Tās kalorijām bagātākās ķermeņa daļas nav redzamas, kas liecina, ka tās visticamāk jau tikušas apēstas.

Lai pārliecinātos, vai videomateriāls ir sniedzis korektu informāciju, zinātnieki devās uz Hamburgas Zooloģijas muzeju (Vācija), kur glabājās 5 septiņroku astoņkāju eksemplāri no 20. gadsimta 70. un 90. gadiem. Izpētot to vēdera sastāvu, zinātnieki guva apstiprinājumu savam novērojumam – visu muzeja eksemplāru vēderos tika atrastas medūzu paliekas.

Neskatoties uz ievērojamo izmēru, septiņroku astoņkājiem izdzīvošanai nav nepieciešams liels enerģijas daudzums. Tas ir viens no pielāgojumiem dzīvei dziļūdens vidē, kura dēļ astoņkāji var pārtikt no šķietami nevērtīgajām medūzām.

Šis atklājums ir nozīmīgs ne tikai tāpēc, ka tas dod ieskatu viena no pasaules lielāko astoņkāju ēdienkartē, bet arī tāpēc, ka tas apstiprina medūzu nozīmi mazizpētītajā dziļūdens zonu barības ķēdē. Lielie septiņroku astoņkāji ir nozīmīgs medījums tādiem okeāna milžiem kā zilās haizivis un kašaloti. Fakts, ka medūzām septiņroku astoņkāju ēdienkartē ir liela loma, nostiprina medūzu vietu kopējā okeāna barības ķēdē.

Septiņroku astoņkāji medūzu taustekļus, iespējams, izmanto, lai medītu citas zivis

Tomēr nozīmīgais atklājums par septiņroku astoņkāja ēdienkarti nebūt nav pārsteidzošākais secinājums, pie kā nonākuši pētījuma autori. Analizējot to, kā video redzamais astoņkājis tur medūzas atliekas, zinātnieki secinājuši, ka tas nomedītās medūzas dzēlīgos taustekļus, iespējams, izmanto savām vajadzībām – aizsardzībai no citiem plēsējiem vai pat barības medībās.

Lai gan šāds pieņēmums var likties neparasts, viņu viedoklim ir reāls pamatojums, jo agrākos pētījumos novērots, ka līdzīgu triku izmanto vēl vismaz 2 citas astoņkāju sugas.

Avoti:

sciencemag.org
nature.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.