Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pilsētu putni ir gudrāki, nekā lauku putni

Pilsētu putni ir gudrāki nekā lauku putni, jaunā pētījumā noskaidrojuši Kanādas zinātnieki.

Kādēļ tā? Dzīve pilsētā maina gan putnu izziņas spējas, gan uzvedību un psiholoģiju, padarot tos apķērīgākus, nekā putnus laukos. Urbānā vidē putni iemācas efektīvāk izmantot jaunus resursus, nekā to lauku radinieki, biežāk saskaras ar jaunām, nepiedzīvotām situācijām.

Atšķirības starp pilsētas un lauku putniem pētījuši Makgila universitātes (Kanāda) zinātnieki, un tā rezultāti publicēti žurnālā „Behavioral Ecology”. Šis ir pirmais pētījums, kurā atrastas skaidras kognitīvās atšķirības starp pilsētās un lauku teritorijās mītošajiem putniem. 

Lielākā atšķirība starp vienas un tās pašas sugas pilsētas un lauku teritorijās mītošajiem indivīdiem redzama to spējā tikt galā ar dažādām problēmām. Piemēram, pilsētas putniem vieglāk izdodas atvērt traukus, kuros paslēpts ēdiens.

Ievērojama atšķirība redzama arī abu putnu grupu uzvedībā – pilsētas putni izturēšanās veids ir ievērojami drošāks, drosmīgāks (arī situācijās, kur nav iesaistīta saskarsme ar cilvēku).

Lai pārbaudītu galvenās atšķirības starp pilsētas un lauku putniem, zinātnieki izmantoja gan asociatīvo mācību, gan problēmu risināšanas uzdevumus, kuros putniem bija jāparāda sava „inovatīvā domāšana”. Tiek uzskatīts, ka spēja atrast jaunus risinājumus problēmām jeb nākt klajā ar „inovācijām” dzīvniekiem savvaļā ir pat svarīgāka, nekā asociatīvās mācīšanās spējas.

Pētījums notika Barbadosas salā. Pētījumam izraudzīja Barbadosas svilpjus (Loxigilla barbadensis), kas saķerti dažādās salas vietās. Barbadosas sala pētījuma veikšanai tika izraudzīta tādēļ, ka tajā ir pārstāvēti daudzveidīgi apdzīvojuma veidi, sākot ar augsti urbanizētām teritorijām, beidzot ar mazapdzīvotām un praktiski neskartām vietām.

Barbadosas svilpji ir neliela izmēra (augumā 14-15 cm) sēklēdāji. Tie mīt visdažādākajās dzīvotnēs, sākot ar krūmājiem un mežiem, beidzot ar dārziem un lielām pilsētām. Pēc savas ekoloģijas tie ir līdzīgi Latvijā plaši sastopamajiem zvirbuļiem (lokāli Barbadosas salā svilpi nereti mēdz dēvēt arī par zvirbuli). 

Pētījuma gaitā zinātniekiem kļuva skaidrs, ka inovatīvus risinājumus problēmām daudz vieglāk spēja atrast putni, kas savas dienas vada pilsētās.

Kas ir neparasti – noskaidrojās arī, ka pilsētas putniem, salīdzinot ar lauku putniem, ir ievērojami spēcīgāka imunitāte.

„Tā kā pilsētu putniem labāk veicās problēmu risināšanā, mēs gaidījām, ka balansu radīs sliktāka imunitāte, kaut vai tikai tāpēc, ka neticējām tam, ka viena grupa var būt labāka abās lietās. Tomēr šķiet, ka šoreiz pilsētu putni uzvar visās disciplīnās,” - tā rezultātus komentējis pētījuma galvenais autors Žans-Nikolā Odēns (Jean-Nicolas Audet).

Augšējais attēls: Rīdzenieki baro putnus pie Māras dīķa Pārdaugavā.

Avoti:

mcgill.ca
en.wikipedia.org

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.