Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Zirnekļu tēviņi iznīcina mātīšu dzimumorgānus, lai atturētu no atkārtotas vairošanās

Jau vairākkārt zinātnieki ir pārliecinājušies, ka zirnekļu uzvedībā, kas ir saistīta ar vairošanos, ir novērojamas visdažādākās dīvainības – sākot ar to, ka mātītes pēc pārošanās bieži vien tēviņus apēd, un beidzot ar to, ka, atsevišķu sugu tēviņi, lai izbēgtu no šī bēdīgā likteņa, vēl pārošanās laikā, uzreiz pēc mātītes apaugļošanas, paši sevi kastrē.

Jaunā pētījumā atklāta vēl kāda neparasta uzvedības iezīme. Izrādās, daži zirnekļu tēviņi pēc pārošanās sakropļo partnera dzimumorgānus, tā, lai mātīte vairs nespētu atkārtoti vairoties ar citu indivīdu. Šādu izturēšanos dzīvnieku pasaulē zinātniekiem izdevies atklāt pirmo reizi vēsturē.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā „Current Biology”. 

Tēviņa rīcība pēc pārošanās nodrošina to, ka tieši viņš būs visu mātītes pēcnācēju tēvs. Atklājums piešķir papildus niansi seksuālās izvēles teorijai, kas apgalvo, ka tēviņi un mātītes sugas ietvaros ir gatavi sacensties par iespēju radīt pēcnācējus pat tad, ja tas viņus nogalina.

Zinātnieki no Greifsvaldes universitātes (Vācija) pētīja Larinia jeskovski zirnekļus, Sibīrijas un Austrumeiropas riteņzirnekļu Araneidae sugu (riteņzirnekļi ir zirnekļi, kas auž apaļas formas tīklus). Pētījuma laikā zinātnieku komanda novēroja, ka pēc pārošanās, daudzām mātītēm vairs nebija dzimumorgānu ārējā daļa. Kādēļ tā?

Lai to noskaidrotu, pētnieki noķēra savvaļā dzīvojošus L.jeskovski indivīdus un ļāva tiem vairoties, uzmanīgi novērotos laboratorijas apstākļos. Kad pāris bija ķēries pie pēcnācēju radīšanas, pētnieki tos iesaldēja ar pāris šķidrā slāpekļa pūtieniem, kas ļāva viņiem mikroskopiski noskenēt savienotos dzimumorgānus.

Skenēšanas rezultāti atklāja, ka zirnekļu tēviņi ar pedipalpiem satver un savij mātītes dzimumorgānu ārējo daļu scapus, to noraujot gluži kā ar šķērēm pēc akta beigām. Šāda rīcība nodrošina to, ka mātīte vairs nekad nevarēs radīt citus pēcnācējus ar citu tēviņu, jo bez amputētās dzimumorgānu daļas vairošanās ir mehāniski praktiski neiespējama.

Pētījuma autori uzskata, ka neparastā rīcība nav specifiska tikai šai zirnekļu sugai. Dzimumorgānu ārējā daļa scapus ir arī aptuveni 80 citu zirnekļu sugu mātītēm, kas, viņuprāt, rada reālu iespēju, ka šāda tēviņu izturēšanās varētu būt novērojama arī citu sugu uzvedībā.

Vai brutālā tēviņu rīcība kaitē mātītēm? Uz šo jautājumu zinātnieki vēl pagaidām droši nevar atbildēt, jo pētījums par zirnekļu mūža garumu un kopējo auglību vēl šobrīd nav beidzies.

Tomēr pastāv reāla iespēja, ka šāda rīcība zirnekļu mātītēm ilgtermiņā nemaz nekaitē – tās savā organismā var uzglabāt spermu pat vairākus gadus, tātad, iespējams, fakts, ka mātīte dzimumaktu var veikt tikai vienu reizi, tās kopējai auglībai nemaz nekaitē. Tāpat arī dzimumorgānu deformācija var pasargāt zirnekļu mātīti no negribētas citu tēviņu uzmanības, kas nozīmē, ka tām retāk ēdienu nākas dalīt ar citiem indivīdiem.

Attēls: s0.geograph.org.uk

Avoti:

news.nationalgeographic.com
latvijas.daba.lv
cell.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.