Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pērtiķi var iemācīties sevi atpazīt spogulī

Spēja spoguļattēlā atpazīt pašam sevi ir samērā reta. Līdz šim noskaidrots, ka, izņemot cilvēkus, sevi spogulī identificēt māk cilvēkpērtiķi, Āzijas ziloņi, pudeļdeguna delfīni, Eiropas žagatas un zobenvaļi. Tagad šai grupai pievienojama vēl viena suga.  

Līdz šim tika uzskatīts, ka rēzus pērtiķi, skatoties spogulī, sevi atpazīt nespēj. Tomēr Ķīnas Zinātņu akadēmijas pētnieki pierādījuši, ka tā gluži nav patiesība. Tiesa, rēzus pērtiķi uzreiz sevi spogulī neatpazīst, taču šo prasmi viņi var iemācīties. Un kas ir vēl interesantāk – pēc tam, kad prasme apgūta, viņi bez pamudinājuma turpina izmantot spoguļus, lai apskatītu savas ķermeņa daļas, kas ikdienā pašiem nav redzamas. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Current Biology".

Ķīnas Zinātņu akadēmijā rēzus pērtiķu spēja sevi atpazīt spogulī pētīta jau gadiem ilgi. Kādreiz pērtiķiem jau no agra vecuma tika piedāvāti gan dažādu izmēru, gan formu spoguļi. Pētījumā iesaistītie pērtiķi iemācījās izmantot spoguļus, lai aplūkotu citus objektus, taču nekādas pazīmes neliecināja, ka kādam no viņiem izdevies spogulī atpazīt pašam sevi. Vēlāk zinātnieki mēģināja iezīmēt pērtiķu sejas ar krāsainu punktu un ļaut aplūkot to spogulī, taču arī šis eksperiments neizdevās - neviens no rēzus pērtiķiem neaiztika krāsas punktu uz savas sejas, kā to būtu darījis, piemēram, cilvēka mazulis.

Jaunajā pētījumā ķīniešu zinātnieki pielietoja citu metodi. Viņi sasēdināja septiņus pērtiķus rindā spoguļa priekšā un spīdināja uz viņu sejām viegli kairinošu lāzera gaismu. Pēc 2-5 nedēļu ilgiem treniņiem pērtiķi iemācījās pieskarties sejai tai vietā, kas bija iezīmēta ar krāsas pleķi. Tika pārbaudīta reakcija uz vairākām krāsām. Visos gadījumos rezultāts izrādījās pozitīvs.

Pieciem no septiņiem pērtiķiem izdevās attīstīt arī nākamo sapratnes līmeni, pieskaroties zīmei uz sejas vai auss un pēc tam aplūkojot vai apošņājot pirkstus, lai saprastu, no kā šis pleķis radies. Pērtiķi, kam izdevās sasniegt šo līmeni, pēc tam spoguļus izmantoja arī sevis aplūkošanai pēc pašu iniciatīvas, bez pētnieku iejaukšanās.

Atklājums par rēzus pērtiķu spēju apgūt sevis atpazīšanu spoguļattēlā dod cerību cilvēkiem, kas to nespēj dažādu smadzeņu traucējumu dēļ. Cilvēku vidū šāda problēma mēdz skart personas, kas cieš no autisma, šizofrēnijas vai Alcheimera slimības.

„Cilvēku gadījumā sevis neatpazīšana norāda, ka smadzenēs trūkst izziņas/neiroloģisko mehānismu. Mūsu atklājums rada iespēju, ka defekts varētu būt labojams ar treniņiem. Turklāt pat daļēja pašatpazīšanas spējas atjaunošana būtu ievērojams rezultāts, ” tā norādījuši pētījuma autori.

Attēls: Indijas makaki. Avots: wikimedia.org.

Avots:

eurekalert.org

Etiķetes: {tortags,1197,1}

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.