Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Zinātnieki tirgū atklāj jaunu krabju sugu no iepriekš nezināmas ģints

Reizēm jaunu atklājumu veikšanai nemaz nav jādodas dziļi tropiskajos džungļos vai jānirst okeāna dzelmē. Nav pat jāpamet pilsēta. To pierāda nesens gadījums, kad trim pētniekiem izdevās atrast zinātnes pasaulei iepriekš nezināmu krabju sugu nekur citur kā mājdzīvnieku tirgū.

Krāšņā āriene saldūdens krabjus padara par iekārotiem eksotiskajiem mājdzīvniekiem. Lielā pieprasījuma dēļ daudzi zvejnieki sākuši nodarboties ar košo saldūdens krabju zvejošanu mājdzīvnieku meklētājiem, bieži vien pat nenojaušot, kādu krabi tieši viņi interesentam ir pārdevuši. Par laimi pasaulē ir zinātkāri pētnieki, kas krabju pasauli pārzina daudz labāk, nekā pārdevēji.

Trīs pētniekiem no Dienvidvelsas universitātes (Austrālija), Sun Yat-sen universitātes (Ķīna) un Chung Hsing universitātes (Taivāna) tieši šādā mājdzīvnieku tirgū izdevies atrast iepriekš nezināmu saldūdens krabju sugu, kas turklāt pieder ģintij, par kuras eksistenci zinātnes pasaule iepriekš nenojauta.

Neparastā atklājuma rezultāti publicēti žurnālā “ZooKeys”.

Pētījuma autori, zinot pieaugošo pieprasījumu pēc krāšņajiem Dienvidķīnas saldūdens krabjiem un to, kur eksotiskos dzīvniekus meklēt, devās izlūkos uz kādu no mājdzīvnieku tirgiem.

Vienā no šādiem zivju tirgiem pētnieki pamanīja saldūdens krabju tēviņu ar neparastas uzbūves gonopodu (specializēti vairošanās orgāni). Kad visi trīs zinātnieki saprata, ka neviens no viņiem iepriekš šādu indivīdu nav redzējis, pētījuma galvenais autors, Chao Huang, pierunāja pārdevēju aizvest viņus uz krabja atrašanas vietu Ķīnas dienvidu daļā, Guangdong provinces ziemeļos.

Neuzmanīgākam vērotājam jaunatklātais krabis varētu likties līdzīgs kādai no jau zināmajām saldūdens krabju sugām, taču speciālisti pamanītu, ka tā ķermenī ir vairākas neparastas detaļas – citām sugām neraksturīga izskata ārējā čaula, garas, tievas kājas un jau minētais gonopods sarkanbrūnā krāsā.

Lai pārliecinātos, ka zivju tirgū atrastais krabis patiešām pieder jaunai sugai, pētnieki veica molekulāro analīzi, kā rezultātā noskaidrojās, ka tēviņš pieder ne tikai iepriekš nezināmai sugai, bet pat ģintij.

Jaunatklātais krabis lielāko daļu laika pavada ūdenī, pārsvarā kalnu upēs, kur nogulumos ir kaļķakmens. Par godu sugas iecienītajai dzīves videi jaunajai sugai dots nosaukums Yuebeipotamon calciatile, kur “calciatile” nozīmē “dzīvo uz kaļķakmens”.

Pagaidām zinātnieki domā, ka garās, slaidās kājas krabjiem izveidojušās, lai tie varētu vieglāk pārvietoties, kad kalnu upju kaļķakmeņu īsās dzīves dēļ tiem jāmeklē jaunas mājas.

Avots:

eurekalert.org

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.