Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Varens pārsteigums no Gada sēnes 2016

Latvijas Mikologu biedrības izraudzītā Gada sēne 2016 - izcili retā un aizsargājamā bārkstainā mušmire (Amanita strobiliformis) - jau sezonas sākumā ir sagādājusi varenu pārsteigumu, izaugot iepriekš nereģistrētā daudzumā un agrumā. Tas noticis pirmām kārtām atradnē, par kuru mikologi uzzināja tikai šī gada janvārī, kad saņēma ziņojumus un fotogrāfijas no Skaidrītes Urbānes un Jeļenas Belovas, - Tērvetes novada Augstkalnes pagasta centrā.

Ņemot vērā, ka daži agrākie bārkstainas mušmires atradumi bijuši ap 20. jūliju un ka šovasar dažu sugu sēnes uzrodas izcili agri, mūsu vietne jau 3. jūlijā izsūtīja aicinājumu abām ziņotājām sākt minētās atradnes novērošanu. Tomēr izrādījās, ka pat šis it kā visnotaļ laicīgais brīdinājums ir bijis novēlots: 5. jūlijā Jeļena Belova sastapa Augstkalnes parkā un tā ciešā tuvumā aptuveni divdesmit bārkstainās mušmires eksemplārus - turklāt dažus jau krietni pavecus! Viņa atceras, ka manījusi tur šādas sēnes jau pirms dažiem gadiem, tikai nav zinājusi, ka tās ir piederīgas tik īpašai sugai. Pāris dienas vēlāk Skaidrīte Urbāne saskaitīja vēl astoņus mušmires eksemplārus no parka mazliet atstatākās vietās. Vēl vairāk, viņas noskaidrojušas, ka dažs vietējais iedzīvotājs pat regulāri ievāc bārkstainās mušmires ēšanai, uzskatīdams par atmatenēm... Tādējādi var droši apgalvot, ka ir konstatēta Latvijā pārliecinoši plašākā un raženākā šī retuma atradne, kura tālu pārspēj mūsu monitorēto atradni Siguldā.

Pēc šādas ziņas saņemšanas tika nekavējoties vēlreiz rūpīgi apsekota Siguldas atradne. Tur arī atklājās četri eksemplāri - divi jau visai veci, kuri bija izauguši nomaļā, slēptā vietiņā un tādēļ iepriekš palikuši nepamanīti, un divi jauni, abi - cieši pie gājēju celiņa un uzreiz cītīgi samīdīti...

Daži Augstkalnē nofotografētie un īpaši - divi Siguldā uzietie eksemplāri ir tik veci, ka nav šaubu - tie izspraukušies no zemes jau jūnijā un pat ne mēneša pašās pēdējās dienās, bet brīdi pirms tam. Tātad, tagad zināsim, ka šī sugas augšanas periods Latvijas apstākļos sākas mēnesi agrāk, nekā šķita iepriekš. Atskatoties uz augstāk sacīto, varam teikt, ka bārkstainās mušmires izvirzīšana par Gada sēni jau ir attaisnojusies!

Gaidiet ziņas par nākamajiem Gada sēnes 2016 atradumiem! Ja esat paši to sastapuši, sūtiet ziņu un fotogrāfiskus apliecinājumus (e-pasts)!

Attēls: Bārkstainā mušmire Augstkalnes parkā. Foto: Jeļena Belova (pēcapstrāde - senes.lv)

Avots:

senes.lv