Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Nīderlandē elektrovilcienus sāk darbināt, izmantojot tikai vēja enerģiju

Nīderlandē šī gada janvārī izdevies izpildīt vienu no uzstādītajiem ilgtspējas mērķiem – sākot ar 2017.gada 1.janvāri, visi valsts elektrovilcieni tiek darbināti, izmantojot vēja enerģiju.

Nīderlandiešu elektrokompānija “Eneco” pirms 2 gadiem uzvarēja nacionālās dzelzceļa kompānijas “NS” konkursā, un parakstīja līgumu uz 10 gadiem, kura mērķis bija līdz 2018.gada janvārim sasniegt to, ka visi elektrovilcieni valstī darbojas, izmantojot 100% vēja enerģiju.

Šo sasniegumu vēl īpašāku padara tas, ka parasti ilgtspējīgas attīstības jautājumos valstīm rodas problēmas ar iekļaušanos noliktajos termiņus, taču Nīderlandes dzelzceļam uzstādīto mērķi izdevās sasniegt pat par gadu ātrāk, nekā ieplānots.

Mērķa sasniegšanā palīdzējis tas, ka pēdējo gadu laikā, apzinoties lielo vēja potenciālu, Nīderlandē un tās piekrastē ik gadu tiek veidoti aizvien vairāk vēja parki. Ievērojami pieaugusi arī vēja ģeneratoru efektivitāte.

“NS” elektrovilcieni ik dienas pārvadā aptuveni 600 tūkstošus pasažieru un veic aptuveni 5500 braucienus dienā. Nīderlandes elektrovilcieni ir pirmie pasaulē, kas tiek darbināti, izmantojot tikai vēja enerģiju.

Kompāniju pārstāvji atklājuši, ka ar enerģiju, ko saražo viens vēja ģenerators stundas laikā, pietiek, lai viens vilciens nobrauktu nedaudz mazāk par 200 km (aptuveni 193 km). Turpmāk Nīderlandes nacionālā dzelzceļa kompānija “NS” plāno strādāt pie tā, lai samazinātu vilcienu darbināšanai nepieciešamo enerģijas daudzumu. Mērķis, ko kompānija plāno sasniegt, ir 35% samazinājums līdz 2020.gadam, par atskaites punktu izmantojot 2005.gada rādītājus.
Vēja enerģijas izmantošanai Nīderlandē ir sena vēsture. Kādreiz vējdzirnavas izmantotas mitrāju susināšanai, graudu smalcināšanai un citiem saimnieciskiem mērķiem. Laikiem mainoties, vēja enerģijas izmantošanas forma ir mainījusies, taču tās nozīme ir tikai augusi. Šobrīd Nīderlande ir starp pasaules līderiem vēja enerģijas ieguves jautājumos.

Avoti:

theguardian.com
holland.com

Attēli: wikimedia.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.