Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Nagu laku 'toksiskais trio'

Nagu laka ir skaistumkopšanas produkts ar senu vēsturi – tā aizsākumi meklējami 3000 gadus p.m.ē. senā pagātnē Ķīnā. Ķīnas Džou dinastijas aristokrāti sākotnēji bija iecienījuši nagus zelta un sudraba krāsā, vēlāk popularitāti iemantoja arī citas krāsas. Drīz vien nagu lakošanas paradums izplatījās arī citviet, piemēram, Ēģiptē, kur augstākās sabiedrības pārstāvji izvēlējās sarkanu nagu krāsu, kamēr vienkāršie iedzīvotāji savus nagus krāsoja blāvākās krāsās.

Tomēr līdz mūsdienām nagu lakas ir mainījušās līdz nepazīšanai – saglabājusies tikai ideja. Sākotnēji krāsas nagiem gatavoja no bišu vaska, olu dzeltenumiem, augu krāsvielām un akāciju koka gumijas. Vēlāk nagus sāka krāsot ar tonētām eļļām un pūderiem. Tagad tās sastāv no organiskajiem polimēriem ar dažādiem piejaukumiem. 

Nagu laku toksiskais trio

Mūsdienās nagu skaistumkopšanas produkti ir vienas no pieprasītākajām skaistumkopšanas industrijas precēm, taču, kā izrādās, nagu lakošana var mēdz nebūt tik nekaitīga, kā sākotnēji varētu likties. Nagu laku sastāvā nereti atrodamas toksiskas ķīmiskās vielas.

Nagu lakās bīstamākais ir „toksiskais trio” – dibutilftalāts, toluols un formaldehīds.

Dibutilftalāts

Nagu lakām dibutilflalātu (DBP) pievieno spīduma iegūšanai un vieglākas uzklāšanas panākšanai.

2000.gadā amerikāņu vides zinātnes organizācija "Environmental Working Group" veica pētījumu, kurā noskaidroja, ka DBP – plastifikatoru, kura lietošana kosmētikā tā kaitīguma dēļ Eiropas Savienībā aizliegta jau no 1976.gada, satur 22 dažādu kompāniju ražotas 37 nosaukumu nagu lakas. Eksperimentos noskaidrots, ka DBP rada būtiskus reproduktīvās sistēmas traucējumus žurku tēviņiem. Tāpat tas saistīts ar iedzimtiem defektiem un izraisa alerģiskas reakcijas.

Pētījumā, ko veica ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs atklājās, ka DBP uzkrājas cilvēku organismā – pozitīvi testa rezultāti bija visiem 289 pētījuma dalībniekiem. Turklāt noskaidrots arī, ka visaugstākais DBP līmenis organismā ir sievietēm reproduktīvajā vecumā – amerikāņu zinātnieki izpētījuši, ka ķimikālijas līmenis reproduktīvā vecuma sievietēm ir līdz pat 20 reizēm augstāks nekā citu grupu cilvēkiem, kas varētu būt tiešā veidā saistīts ar skaistumkopšanas produktu lietošanu. Šajā sakarā būtiski atzīmēt, ka ftalātus, kā norādīts LR Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājas lapā, tai skaitā DBP, cilvēka organisms uzsūc gan caur ādu, gan no ēdiena, gan arī uzņem no gaisa telpās, kur tie iztvaikojuši no tos saturošiem produktiem, tostarp kosmētikas.

Toluols

Toluols (metilbenzols, fenilmetāns, C6H5CH3) ir bezkrāsains, degošs šķidrums ar asu smaku. Tas tiek ražots no naftas vai akmeņogļu darvas. Nagu lakām to pievieno, lai tās gludāk uzklātos. Toluola iedarbība uz cilvēka organismu saistīta ar anēmiju jeb mazasinību, aknu un nieru bojājumiem, kā arī traucētu bērnu attīstību grūtniecības laikā. 

Formaldehīds

Formaldehīds ir indīga gāze ar asu smaku. Nagu lakām formaldehīdu mēdz pievienot kā stiprinātāju labākai noturībai. Neskatoties uz to, ka viela ir kancerogēna, alerģiska un kodīga, tā tiek plaši izmantota plaša patēriņa preču ražošanā, to skaitā – nagu lakās. Dažās valstīs formaldehīdu ir aizliegts izmantot kosmētikā, bet ES 1976. gada direktīva Nr.768/76 tikai ierobežo tā koncentrāciju un nosaka, ka, „ja formaldehīda koncentrācija gala produktā pārsniedz 0,05 %”, tam jābūt marķētam ar brīdinājuma zīmi “satur formaldehīdu”. Nereti nagu laku sastāvā formaldehīds tiek norādīts kā "formalīns", kā sauc tā savienojumu ar metanolu.

No 13,000 kosmētikā lietotajām ķīmiskajām vielām par drošām atzīti tikai 10%

Zinātnieki norādījuši, ka nākotnē būtu nepieciešams ražošanā atteikties, ne tikai no „toksiskā trio”, bet arī vēl no divām citām vielām – formaldehīda sveķiem (pazīstami kā ādas alergēni, kas izraisa dermatītu) un kampara, kura ieelpošana var radīt nelabumu un galvassāpes. Kampars nagu laku sastāvā īpaši kaitē cilvēkiem, kas ar nagu lakām strādā ikdienā skaistumkopšanas salonos.

Nav drošas informācijas arī par to, cik kaitīgas vai nekaitīgas ir citas nagu lakās lietotās ķimikālijas – kopumā skaistumkopšanas produktu ražošanā tiek lietotas gandrīz 13,000 dažādas ķīmiskās vielas, no kurām tikai 10% atzītas par drošām.

Problēma šobrīd – nepilnīga un nepatiesa informācija

Pēc tam, kad zinātnieki sāka vērst sabiedrības uzmanību uz nagu laku toksiskumu, vairāki lielie ražotāji solīja, ka „toksiskais trio” no viņu produktu sastāva tiks izslēgts. Tomēr 2012.gadā Kalifornijas (ASV) pavalsts Toksisko vielu kontroles departaments (California`s Department of Toxic Substances) veica pētījumu, kurā noskaidrojās, ka 5 no 7 nagu lakām, uz kurām norādīts, ka tās nesatur nevienu no trim kaitīgajām ķimikālijām, patiesībā saturēja vienu vai pat vairākas no tām.

Tiesa, ķīmiskās vielas nagu lakās sastopamas nelielos daudzumos, taču arī šāds daudzums var nodarīt manāmu kaitējumu, ja nagu lakas tiek lietotas regulāri. Lai izvairītos vismaz no nagu lakām, kas satur visbīstamākās vielas, būtu vēlams rūpīgi noskaidrot to sastāvu. Taču diemžēl situācija ir tāda, ka tas ne vienmēr ir iespējams. Kā novērots vairākos skaistumkopšanas produktu veikalos Latvijā, uz lielākās daļas nagu laku pudelīšu to sastāvs nav norādīts. Etiķete ar produkta sastāvu atrodama tikai uz dažām augstākās cenu klases lakām.

Domājot par sievietēm, kas nevēlas lietot ķīmiskās nagu lakas, šobrīd izveidotas dažādas eko nagu lakas, kas nesatur veselībai kaitīgas vielas un vielas, kuru nekaitīgums nav apstiprināts. Šie produkti gan Latvijā pagaidām nav plaši izplatīti, taču eko nagu lakas iespējams iegādāties, piemēram, interneta veikalos.

Attēls: wikimedia.org.

Avoti:

articles.mercola.com
ptac.gov.lv
nosirds.wordpress.com
profizgl.lu.lv

 

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.