Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Ne tikai brīdinājums, bet arī maskēšanās – atklāj jaunas raibvaržu krāsojuma funkcijas

Raibvaržu dzimtas Dendrobatidae vardes ir plaši pazīstamas ar izteiksmīgu un spilgtu krāsojumu. Raibvaržu košā āriene parasti tiek minēta kā tipisks piemērs košajiem brīdinājuma krāsojumiem dzīvnieku pasaulē. Jaunā pētījumā Bristoles universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka raibvaržu krāšņais ārējais izskats pārsteidzošā veidā pilda ne tikai brīdinājuma, bet arī maskēšanās funkciju. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Raibvaržu dzimtai pieder vairāk nekā 175 dažādas Dienvidamerikā un Centrālamerikā mītošas varžu sugas, no kurām lielākajai daļai ir raksturīgs izteiksmīgs un spilgts krāsojums. Liela daļa raibvaržu dzimtas sugu ir indīgas – tās caur ādu izdala indi plēsēju atbaidīšanai. Indei ir paralizējoša iedarbība, kuru medībās izsenis izmantojušas arī indiāņu ciltis, ar to piesūcinot bultu uzgaļus. Senās tradīcijas dēļ raibvaržu dzimtas vardes bieži vien dēvētas arī par bultu indes vardēm.

Raibvaržu inde ir viena no spēcīgākajām indēm dzīvnieku pasaulē. Dzīvniekiem paralīze var iestāties jau, vardi nolaizot, bet, piemēram, Kolumbijas lietus mežos dzīvojošās sugas Phyllobates terribilis inde cilvēkam var būt nāvējoša jau 2 mikrogramu daudzumā. Jāpiemin, ka viens pieaudzis Phyllobates terribilis indivīds satur 200 mikrogramus indes – devu, kas var būt nāvējoša pat 100 cilvēkiem.

Raibvaržu dzimtas izteiksmīgā ādas krāsa ir klasisks piemērs krāsojumam kā brīdinājuma signālam dzīvnieku pasaulē. Dabā sastopamas sarkanas, zaļas, zilas, dzeltenas, melnas un raibas vardes ar dažādu krāsu rakstiem un plankumiem. Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka košais krāsojums darbojas ne tikai citu dzīvnieku brīdināšanai, bet pilda arī maskēšanās funkciju. Kā norādījis pētījuma galvenais autors Džims Barnets (Jim Barnett): “Ne vienmēr labākā izdzīvošanas stratēģija ir uzkrītoša pamanāmība. Daudziem plēsējiem ir izveidojusies tolerance pret toksīniem, turklāt reizēm plēsēji var nepamanīt krāsojuma pausto brīdinājuma signālu, kas ir vienlīdz bīstama kļūda gan plēsējiem, gan vardēm.

Krāsojums, kas, dzīvnieku aplūkojot tuvumā ir uzkrītošs un brīdinošs, bet vienlaikus maskējošs no lielāka attāluma, nodrošina dzīvniekiem lielāko drošību.”

Jaunā pētījuma rezultāti parāda, ka šādas kombinētas funkcijas varētu pildīt arī raibvaržu krāšņā āriene. Apkopojot ekspedīcijās un laboratoriju pētījumos ievāktos datus, zinātnieki secinājuši, ka krāšņās varžu krāsas no attāluma pārsteidzoši labi “saplūst” ar džungļu fonu, no attāluma vardes to dabiskajos dzīves apstākļos padarot grūti pamanāmas. Vardei pietuvojoties, tās krāsojums kļūst izteikti pamanāms – šādā veidā raibvardes vienlaikus iegūst gan maskēšanās, gan brīdinājuma krāsojuma priekšrocības. Raibvaržu maskēšanās spējas uzlabo uz to krāšņās ādas redzamie raksti, kas atdarina dabā redzamās faktūras.

Krāsojuma īpatnības ļauj vardēm paslēpties no attāli garāmejoša ienaidnieku skatiena, taču, ja ienaidnieks tomēr ir piekļuvis bīstami tuvu, krāsojums signalizē par briesmām (“Nenāc klāt, esmu indīga!”) – šādā evolūcijas ceļā attīstījusies krāsojuma īpatnība ievērojami samazina ienaidnieku radīto apdraudējumu, ar kuru dzīvniekiem jāsaskaras ikdienā.

Avoti:

bristol.ac.uk
en.wikipedia.org

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.