Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Ķīna paziņo, ka COVID-19 iespējams ārstēt ar antivīrusu preparātu Favipiravir

Ķīnas varas iestādes paziņojušas par sekmīgu antivīrusu medikamenta Favipiravir izmantošanu COVID-19 pacientu ārstēšanā. “Līdzeklis ir drošs un nepārprotami efektīvs,” otrdien 17.martā notikušā preses konferencē žurnālistiem pavēstīja Ķīnas Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas pārstāvis Zhang Xinmin.

Favipiravir, kas zināms arī ar nosaukumu Avigan, izstrādājis japāņu korporācijas Fujifilm meitas uzņēmums Fujifilm Toyama Chemical. Japānā medikamentu reģistrēja un pēc valdības pieprasījuma sāka ražot 2014.gadā ar nolūku veidot stratēģiskus krājumus pret citiem antivīrusu preparātiem izturīgas gripas ārstēšanai. Brīvā tirgū japāņu ražotais medikaments nav pieejams.

Favipiravir iedarbības mehānisms nav īsti skaidrs, taču vieni pētījumi liecina, ka zāļu aktīvā viela selektīvi bloķē vīrusa vairošanās procesam nepieciešamu enzīmu – RNS polimerāzi, bet citi, ka tā ierosina vīrusam letālas mutācijas, kas rada vairoties nespējīgu fenotipu.

2016. gadā Japāna medikamentu nosūtīja Ebola vīrusa ārstēšanā Gvinejā, kā arī tā ģenēriskā versija līdz šim tika lietota jaunu un atkārtojošos gripas saslimšanu gadījumos Ķīnā.

Divi eksperimentālie klīniskie pētījumi, lai noteiktu Favipiravir terapeitisko iedarbību un drošību COVID-19 ārstēšanā, ar Ķīnas Nacionālās medicīnas produktu administrācijas atļauju tika uzsākti februārī un notika Šeņdženas (Shenzhen) pilsētā Guandunas provincē kā arī epidēmijas sākotnējās izcelšanās vietā Uhaņā Hubejas provincē.

Šeņdžeņas pētījumā piedalījās 80, bet Uhaņas – 240 COVID-19 slimnieki. Kā pastāstīja Zhang Xinmin, Uhaņas pacientiem, kuri lietoja Favipiravir, drudzis vidēji ilga 2,5 dienas, kamēr kontroles grupas slimniekiem tas turpinājās 4,2 dienas. Favipiravir grupā klepus saslimušajiem pārgāja vidēji 4,57 dienās, bet kontroles grupā – 5,98 dienās. Medikamentam netika novērotas nekādas būtiskas blakusparādības.

Stāstot par Šendžeņas pētījumu, ministrijas pārstāvis norādīja, ka pozitīvos SARS-CoV-2 testa rezultātus saņēmušajiem vīruss no organisma izzuda vidēji 4 dienu laikā, kamēr tiem, kuri Favipiravir nesaņēma, tam bija nepieciešamas vidēji 11 dienas.

Pētījumos, analizējot COVID-19 slimnieku plaušu rentgenuzņēmumus, tika arī atklāts, ka plaušu audu stāvoklis uzlabojās 91 procentam zāles saņēmušo, kamēr nesaņēmušo vidū uzlabojumi tika novēroti tikai 62 procentiem saslimušo.

Avigan izmantošanu jaunā koronovīrusa ārstēšanā apsver arī Japānas valdība pēc kuras rīkojuma, kā raksta avīze Mainichi Shimbun, šobrīd notiek vairāki klīniskie pētījumi. Kāds vārdā neminēts avots Japānas veselības ministrijā avīzei pastāstījis, ka pētījumi liecina par medikamenta efektivitāti vieglu un vidēji smagu COVID-19 saslimšanu ārstēšanā, kamēr smagos gadījumos, kad vīruss ir savairojies lielā daudzumā, Avigan terapija nedod cerētos rezultātus. Pēc veselības ministrijas anonīmā avota teiktā, ja notikušo pētījumu rezultātu publicēšana nekavēsies, Avigan Japānā varētu tikt apstiprināts izmantošanai COVID-19 ārstēšanā jau maijā.

Favipiravir nav vienīgais citām indikācijām iepriekš reģistrētais preparāts, kas šobrīd tiek pārbaudīts kā iespējamais līdzeklis cīņā pret SARS-CoV-2 izplatību. Ķīnā, iepriekš kā kandidātus izvērtējot vairāk nekā 30 medikamentus, šobrīd notiek vēl divu potenciāli efektīvu, RNS vīrusus uzveikt spējīgu zāļu pētījumi – pārbaudīta tiek pretmalārijas līdzekļa Hlorohīna (Chloroquine) un Gilead Sciences izstrādātā eksperimentālā preparāta Remdesivir iedarbība.

Avoti:

nhk.or.jp
japantimes.co.jp
theguardian.com  

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.