Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Latvijā ražotās pretvēža zāles "Rigvir" būs pieejamas arī Gruzijā

Latvijā izstrādātās pretvēža zāles "Rigvir" ir reģistrētas Gruzijā, tādējādi Gruzija ir kļuvusi par otro valsti pasaulē, kur ir plaši pieejams šis medikaments, relīzē informē Starptautiskā Viroterapijas Centra izpilddirektore Diāna Otisone.

Līdz šim pacientiem no citām valstīm viroterapija bija pieejama galvenokārt ar medicīnas tūrisma palīdzību. Pēc 2015. gada datiem, pateicoties medicīnas tūrismam viroterapiju Latvijā ir saņēmuši pacienti no vairāk kā 40 valstīm. Līdz ar zāļu reģistrācijas procesa veiksmīgu rezultātu Gruzijā, uzlabosies viroterapijas pieejamība ne tikai Gruzijā, bet visā Kaukāza reģionā. Tiek pieļauts, ka arī daļa Krievijas pacientu dos priekšroku saņemt viroterapiju Gruzijā.

Šī gada maijā Latviju apmeklēja divas Gruzijas ārstu delegācijas. Ārsti izgāja pilnu apmācības kursu, lai pielietotu viroterapiju Gruzijas pacientu ārstēšanā. Gruzijas mediķu interese par viroterapijas metodi ir liela, tāpēc tuvāko nedēļu laikā Rīgā uz apmācībām gaidāmas vēl dažas ārstu delegācijas.

Salīdzinot ar citām atzītām vēža ārstēšanas metodēm, viroterapija ir pacientiem saudzīgāka un drošāka terapija. Viroterapijā tiek pielietoti speciālie onkotropie un onkolītiskie vīrusi, kas ir spējīgi atrast un iznīcināt ļaundabīgās šūnas, nekaitējot veselajām šūnām cilvēka organismā.

Attēls: SVC publicitātes foto.

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.