Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Cilmes šūnu terapija atjauno redzi bērniem ar kataraktu

Aklumam ir vairāki iespējamie izraisītāji, taču apmēram pusē gadījumu pie vainas ir katarakta – acs lēcas apduļķojums, kā rezultātā redze var pasliktināties vai tikt zaudēta pavisam. Līdz šim kataraktu ārstēja, implantējot mākslīgo lēcu, tomēr šai operācijai bija daudzas nopietnas komplikācijas.

Ķīnas zinātnieki ir parūpējušies par to, lai jau tuvākajā laikā bīstamās operācijas varētu palikt pagātnē. Žurnālā „Nature” publicēts pētījums vēsta, ka Ķīnas zinātniekiem izdevies atjaunot redzi 12 bērniem ar kataraktu, izmantojot revolucionāru cilmes šūnu terapiju - aktivizējot acī esošās cilmes šūnas, un ar to palīdzību izaudzējot jaunu, pilnvērtīgu acs lēcu.

Eksperti jauno atklājumu jau nodēvējuši par vienu no lielākajiem zinātnes sasniegumiem reģeneratīvajā medicīnā.  

Kataraktai var būt dažādi cēloņi, to skaitā embrionālās attīstības traucējumi, acs lēcas mehāniski bojājumi, jonizējošā starojuma iedarbība, patoloģiski procesi acī (glaukoma, stipra tuvredzība) un citi.

Šobrīd pasaulē ir aptuveni 20 miljoni cilvēku, kuru akluma izraisītāja ir katarakta. Lai gan tā ir izplatītāka kaite gados vecāku cilvēku vidū, reizēm bērni ar kataraktu acī jau piedzimst vai tā attīstās pavisam agrā vecumā.

Katarakta skar acs lēcu, kas atrodas aiz zīlītes un varavīksnenes. No ārpuses lēcu ietver saistaudu apvalks, pie kuras piestiprinās lēcas saites un savieno to ar starenes muskuli. Acs lēcas galvenais uzdevums ir fokusēt gaismu uz acs tīkleni. Ja lēca to nespēj, acs zaudē redzes funkciju.

Parasti kataraktas ārstēšanā izmanto ultraskaņu, ar kuru kataraktas skarto lēcu mīkstina, šķīdina un visbeidzot izskalo ārā. Pēc tam tā jāaizstāj ar jaunu, mākslīgu intraokulāro lēcu. Šī operācija saistās ar dažādām smagām komplikācijām, īpaši, ja pacients ir bērns. Vēl viens operācijas trūkums bērnu gadījumā ir tas, ka pat veiksmīgas operācijas rezultātā, mākslīgā lēca nespēj mainīties līdzi bērna augšanai.

Jaunā Sun Yat-sen universitātes (Ķīna) un Kalifornijas universitātes (ASV) zinātnieku izstrādātā tehnoloģija ļauj likvidēt duļķaino kataraktu no acs lēcas iekšpuses caur pavisam sīku iegriezumu. Lēcas ārējo saistaudu apvalku jeb lēcas kapsulu šī procedūra atstāj neskartu, kas arī ir galvenā jaunās tehnoloģijas priekšrocība, jo neskartā lēcas kapsula ļauj reģenerēt pašu lēcu.

Vispirms idejas autori šo metodi izmēģināja uz trušiem un pērtiķiem. Kad šie eksperimenti izrādījās veiksmīgi, viņi nolēma mēģināt atjaunot redzi 12 bērniem, kuru akluma iemesls bija katarakta.

Bērni, kas piedalījās eksperimentā, bija jaunāki par diviem gadiem. Procedūrai bērni tika izraudzīti tādēļ, ka viņu lēcu epitēlija cilmes šūnu reģenerācijas spēja ir ievērojami augstāka, nekā pieaugušiem un veciem cilvēkiem. Šobrīd izmēģinājumi uzsākti arī ar vecākiem pacientiem, un pētnieki ziņo, ka pagaidām rezultāti izskatās ļoti daudzsološi.

Visi bērni tika operēti Ķīnā. Pēc operācijas viņu acu lēcas reģenerējās 8 mēnešu laikā un sasniedza normālu izmēru. Pētnieki norādījuši, ka visi bērni pēc operācijas jūtas labi un ir atguvuši redzi.

„Acu lēcas reģenerējās ārkārtīgi labi. Bērni atguva redzi, un tas nozīmē, ka skaidra acs lēca ir pilnībā atjaunota,” operāciju panākumus novērtējis doktors Kang Zhang, pētījumu vadītājs Kalifornijas universitātē.

Operēto bērnu redzes novērojumi joprojām turpinās, lai redzētu, vai acu attīstība arī turpmāk noritēs normāli, kā arī, vai katarakta nesāks atjaunoties (šāds variants ir iespējams, ja cilmes šūnās, kas lēcu reģenerēja, ir ģenētisks defekts, kas izraisa lēcas saduļķošanos).

Pagaidām pētījuma rezultāti liecina, ka jaunā kataraktas ārstēšanas metode ir daudz drošāka, nekā iepriekš izmantotā, taču, pirms ieviest jaunatklāto tehnoloģiju kā standarta ārstniecības metodi, jāveic vēl vairāki izmēģinājumi.

Vēl viena jaunās ārstniecības metodes priekšrocība ir tā, ka dabīgi reģenerētā lēca nodrošina daudz labāku redzi dažādos attālumos, nekā iepriekš izmantotās mākslīgās lēcas.

Pētījuma autori uzskata, ka nākotnē cilmes šūnas varēs izmantot arī citu acu slimību, piemēram, glaukomas vai muskuļu deģenerācijas, ārstēšanā. Jau tagad viņiem ir izdevies reģenerēt arī citus specializētos acs audus, to skaitā audus, kas veido acs radzeni un tīkleni.

Attēls: pixabay.com

Avoti:

bbc.com
theguardian.com
nature.com
lv.wikipedia.org

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.