Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Svaigi augļi uzturā var pasargāt no kardiovaskulārajam slimībām

Cilvēkiem, kas ikdienā regulāri lieto svaigus augļus, sirdstrieku risks ir ievērojami zemāks, nekā tiem, kas augļus ēd reti, liecina Oksfordas universitātes (Lielbritānija) un Ķīnas Medicīnas zinātņu akadēmijas (Ķīna) jaunākā pētījuma rezultāti.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “New England Journal of Medicine”.  

Pētījuma veikšanai Ķīnas un Lielbritānijas zinātnieki uzkrāja datus par 500 tūkstošiem cilvēku visā Ķīnā 7 gadu garumā, fiksējot nāves gadījumu skaitu un reģistrētos slimnīcu ierakstus par saslimšanām. Dalībnieku vidū bija tikai pieauguši cilvēki, kas pirms pētījuma sākuma nelietoja medikamentus asinsspiediena pazemināšanai un kam nebija iepriekšējas kardiovaskulāro slimību vēstures.

Augļi neatņemama veselīga, sabalansēta uztura sastāvdaļa. Tie ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu, šķiedrvielu un daudzu citu organismam nozīmīgu bioloģiski aktīvo vielu avots. Augļi uzturā mazina arī aptaukošanās risku, jo tie satur maz tauku un relatīvi maz kaloriju.

Diemžēl šobrīd Ķīnā un daudzās citās zemu un vidēju ienākumu līmeņa valstīs augļu patēriņš ir ievērojami zemāks, nekā būtu vēlams.

Jaunajā pētījumā zinātniekiem izdevies gūt reālus pierādījumus senajai patiesībai, ko šķietami zina ikkatrs no mums, proti, svaigi augļi veselībai ir ļoti nozīmīgi. Pētījumā atklāts, ka augļu patēriņš (galvenokārt āboli un apelsīni) spēcīgi korelē ar tādiem faktoriem kā asinsspiediens un glikozes līmenis asinīs (jo regulārāks augļu patēriņš ikdienā, jo zemāks asinsspiediens un glikozes līmenis asinīs).

Iegūtie rezultāti liecina, ka tiem pētījuma dalībniekiem, kas ikdienā patērēja apmēram 100 g lielu augļu porciju, mirstība no kardiovaskulārajām slimībām bija par trešo daļu mazāka. Turklāt sakarība tika novērota visos 10 pētījuma reģionos gan lauku teritorijās, gan pilsētās abu dzimumu grupās.

Pētījuma autors doktors Huaidong Du no Oksfordas universitātes norādījis, ka: “Sakarība starp augļu patēriņu un kardiovaskulāro slimību risku Ķīnā redzama ļoti izteikti, jo daudzi Ķīnas iedzīvotāji joprojām ēd ievērojami mazāk augļus, nekā cilvēki valstīs ar augstāku ienākumu līmeni.”

Svarīgi ņemt vērā arī faktu, ka Ķīnā augļi lielākoties tiek patērēti svaigā veidā, kamēr daudzās bagātākajās valstīs liela daļa augļu uzturā nonāk no apstrādātiem produktiem. Agrākos līdzīga veida pētījumos abi augļu veidi netika nodalīti atsevišķi. Iespējams, sakarība starp kardiovaskulārajām slimībām un augļu patēriņu ir izteiktāka tieši svaigu augļu gadījumā.

Pētījuma autori gan norādījuši, ka vēl pagaidām ir grūti pateikt, vai augļu šķietami sargājošais efekts ir reāls vai tomēr blakusfaktoru ietekmēts. Tomēr, ja turpmākajos pētījumos pierādīsies, ka svaigu augļu labvēlīgā ietekme uz veselību patiešām ir tik liela, kā liecina līdzšinējie rezultāti, palielinot augļu patēriņu, Ķīna gadā varētu glābt pusmiljona cilvēku dzīvības (to skaitā 200 tūkstošiem cilvēku vecumā zem 70) un uzlabot dzīves kvalitāti vēl neskaitāmi daudz cilvēkiem, pasargājot tos no kardiovaskulārajām slimībām.

Attēls: wikimedia.org

Avots:

ox.ac.uk