Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

LU zinātnieki attīsta inovatīvu veterinārmedicīnas produktu

Latvijas Universitātes (LU) zinātnieku veidots start-up uzņēmums SIA “InCell” izstrādājis inovatīvu un videi draudzīgu šūnu transplantācijas produktu sporta zirgu cīpslu traumu (tendinopātijas) ārstēšanai. Inovatīvā veterinārmedicīnas produkta komercializēšanai uzņēmums no Norvēģijas finanšu instrumenta neliela apjoma grantu shēmas saņēmis aptuveni 90 tūkstošus eiro lielu atbalstu.

Veterinārmedicīnas prakse liecina, ka sporta zirgam pēc cīpslu traumas no dalības sacensībās jāatsakās vidēji deviņus mēnešus. Tik ilgs ir atlabšanas process, kas turklāt neizslēdz atkārtotas traumas iespējamību. Pastāv augsts risks, ka pie maksimālās slodzes zirga cīpslas var plīst atkārtoti. Lai samazinātu šo īpaši dārgo zirgu dīkstāvi, SIA “InCell” zinātnieki izstrādājuši standartizētu šūnu transplantācijas produktu zirgu cīpslu atjaunošanas procesam. Paredzēts, ka inovatīvais produkts paātrinās cīpslu atjaunošanās procesu, samazinot rētaudu veidošanos dzīšanas procesā, veidojot elastīgus un līdz ar to funkcionālus audus, tādējādi samazinot atkārtotu cīpslu plīsuma risku. Tiek turpināts darbs pie inovatīva un veterinārārstam maksimāli ērta un droša produkta iepakojuma izstrādes.

SIA “InCell” kopš 2014.gada darbojas pētniece Anna Ramata – Stunda, vadošais pētnieks Jānis Ancāns un pētnieks Mārtiņš Borodušķis. “Lai arī produkta unikalitāte to ļauj lietot arī brīvā dabā, daļa Baltijas valstu sporta zirgu īpašnieku zirgus ved ārstēties tieši uz Latviju. Tādēļ projekta ietvaros sadarbojamies ar LLU Veterinārās klīnikas Zirgu klīnikas un SIA “Equus Anima”, veterinārārstu Nauri Laizānu. Paralēli notiek produkta testi un novērojumi arī Dānijā, viena no reģiona vadošajiem ortopēdiem - Dr. Niels Guss Andersen vadībā. Šo novērojumu rezultāti gaidāmi jau pavasarī,” informē Mārtiņš Borodušķis.

Produkts ir videi draudzīgs tāpēc, ka tā ražošana ietver būtisku materiālu un izmantotās elektroenerģijas patēriņa samazināšanu salīdzinājumā ar citiem šobrīd izmantotajiem risinājumiem. Turklāt radīto atkritumu un izmešu daudzums ir zems, jo šis transplantācijas produkts ir standartizēts, līdz ar to nav nepieciešams to izgatavot katram zirgam individuāli. Šūnu produktu var izmantot jebkuram zirgam, nav nepieciešama biopsija jeb zirga audu parauga ņemšana no katra zirga.
Šobrīd ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora atbalstu tiek attīstīta transplantācijas produkta ražošana, paralēli uzlabota produkta ērta lietošana un drošība, nodrošināta intelektuālā īpašuma aizsardzība, kā arī attīstīta komercdarbība eksporta tirgos Centrāleiropā un Skandināvijā.

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.” 

Publicitātes attēls.

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.