Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Itāļu kompānija paziņo, ka pēc 10 gadiem sāks ražot mākslīgas superacis

Iedomājies, kā būtu redzēt pasauli caur dažādiem krāsu filtriem. Vai, kā būtu uzreiz pārraidīt redzēto citam cilvēkam, neizmantojot fotoaparātu. Vai arī, kā būtu dzīvot ar tik asu un precīzu redzi, kāda dota vien dažiem cilvēkiem vai pat tādu redzi, kādu cilvēkiem daba vispār nav dāvājusi. Iespējams, jau tuvāko dekāžu laikā visas šīs iespējas kļūs par realitāti.  

Itāļu pētījumu studijas „Mhox” pārstāvji paziņojuši, ka nākotnē plāno sākt ražot 3D bioprintētās superacis, ar kurām tie, kas vēlēsies varēs aizstāt savus dabīgos redzes orgānus. Pagaidām plānots, ka ideja dzīvē varētu tikt ieviesta 2027.gada sākumā.

„Enhance Your Eye” jeb EYE projekts piedāvā fascinējošu ieskatu iespējās, ko savu maņu uzlabošanai, iespējams, varēs izmantot cilvēki jau tuvākajā nākotnē. Mākslīgās EYE superacis varētu nodrošināt ne tikai tādu redzes asumu un precizitāti, kāda cilvēkiem līdz šim nav bijusi pieejama, bet pat tādas iespējas kā tiešais smadzeņu savienojums ar internetu.

„Mhox” pētnieki paredzējuši, ka EYE būs pieejami trīs dažādi modeļi: EYE Heal, EYE Enhance un EYE Advance. EYE Heal modelis būtu paredzēts akliem cilvēkiem un cilvēkiem ar nopietniem redzes defektiem, bet divi pārējie modeļi – standarta redzes uzlabošanai un papildināšanai. Turklāt mākslīgās superacis būs pieejamas dažādās formās un ar dažādām tīklenes krāsām – tā, lai katrs interesents atrastu sev piemērotākās.

Superacu koncepta realizēšanu nodrošinātu trīsdimensiju bioprinteri, kuros, izmantojot bio-tintes, iespējams izveidot šūnas un audus, kuri automātiski savienotos kopā vajadzīgajā kombinācijā. Tiesa, pagaidām šādas tehnoloģijas vēl nav pieejamas, tādēļ šobrīd mākslīgās superacis eksistē tikai konceptuālā līmenī.

Kā zinātnieki paredzējuši mākslīgās acis ievietot galvā un nodrošināt to darbību? Projekta galvenais dizaineris Filipo Nazeti (Filippo Nasetti) norādījis, ka cilvēkiem, kas vēlētos iegūt mākslīgos redzes orgānus, vispirms būtu nepieciešams ķirurģiski izņemt īstās acis. Mākslīgo acu muskuļu šķiedras ar redzes nervu smadzenēs savienotu īpaša organiska sastāvdaļa.

Straujā tehnoloģiju attīstība mudina domāt, ka mākslīgās superacis patiešām varētu tikt izgatavotas tuvāko desmit gadu laikā. Projekta veiksmes gadījumā lielākais ieguvums būtu iespēja atdot redzi neredzīgajiem cilvēkiem, taču „Mhox” pārstāvji cer, ka EYE projekts palīdzēs arī plašākā uzmanības lokā nonākt jautājumiem par nākotnes tehnoloģiskajām iespējām cilvēka ķermeņa uzlabošanai.

Attēls: "Mhox" publicitātes foto.

Avots:

gizmag.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.