Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

AOC PDS241 – poršs uz jūsu darbagalda

Kopš šī gada pavasara monitoru tirgū pieejami divi jauni AOC modeļi, – 24 un 27 collu paneļi AOC PDS241 un AOC PDS271 – kas kopējā ļoti plašā piedāvājuma vidū pamanāmi vispirms jau ar savu mūsdienīgo un pievilcīgo dizainu. Un tam ir skaidrojums – monitora formas veidojusi komentārus neprasošā F.A. Porsche studija. Atklajumi.lv, sadarbības ar “United Communications GMBH” ietvaros, bija iespēja izmēģināt vienu no modeļiem – PDS241.

Monitors patiešām ir elegants. Ietvara augšējā un sānu malas faktiski ir nemanāmas un skatā no priekšpuses faktiski redzams tikai LG ražojuma IPS tipa panelis, kas vizuāli balstās uz sudrabotas krāsas apakšējo malu, kura saplūst kopā ar asimetriski no monitora vertikālās centra ass novirzīto tādas pašas krāsas U veida kāju.

Skatā no sāna monitors pārsteidz ar savu plānumu – paneļa lielākā daļa (apm. 2/3 no augstuma) ir tikai 5 mm bieza. Tas ir panākts ar šķietami vienkāršu risinājumu – daļa monitora elektronikas no tā korpusa ir pārvietota uz ārēju bloku, kas apvieno gan signāla apstrādes, gan barošanas bloka funkcijas. Ieguvums no šī risinājuma ir no galda novāktie vadi – strāvu un video signālu monitors saņem pa mini HDMI kabeli, kura ligzda ir ieslēpta balsta kājas galā.

Lai arī ideja un risinājums labi, taču pēc atklajumi.lv uzskata komplektācijā iekļautais mini HDMI kabelis tomēr nav pietiekami garš, lai nodrošinātu ērtu ārējā bloka novietošanu zem vai blakus galdam. Savukārt zaudējums no šādas pieejas ir atteikšanās no citiem pieslēgumu veidiem, dodot monitora lietotājam iespēju izmantot tikai HDMI portu.

Monitora atbildes laiks ir 4 ms, bet izšķirtspēja ir Full HD (1920x1080 pikseļi), kas ļauj pilnā režīmā skatīties attiecīgā izmēra video un bez īpašiem traucējumiem spēlēt videospēles.

Runājot par krāsu attēlojumu, jāsaka, ka panelis to paveic ļoti labi. Krāsas, kā jau tas raksturīgi IPS paneļiem, ir spilgtas, reālistiskas, izšķirtspēja laba. Monitors spēj 100% attēlot sRGB skalu kā arī 81% no Adobe RGB skalas. Tie ir ļoti labi rādītāji, kas vairumā gadījumu apmierinās arī entuziastu līmeņa fotogrāfus. Turklāt gan krāsu profilus, gan temperatūru, gan spilgtumu ļoti ērti var mainīt monitora i-Menu izvēlnē. Pašā monitorā iebūvētā vadība pēc atklajumi.lv vērtējuma funkcionāli gan ir nelietojama un būtu pielīdzināma nevis Porsche, bet zaparožeca līmenim, taču, ņemot vērā lielisko win/mac vidē izmantojamo i-Menu, kuru var vienkārši uzstādīt no komplektācijā līdzi nākošā CD, tas nav svarīgi.

IPS paneļi kā zināms patērē nedaudz vairāk elektrības nekā lētākie TC, taču arī par to ir padomāts – diskā iekļauta e-Saver programma, kas ļauj regulēt monitora ieslēgšanos gaidīšanas režīmā, izslēgšanos u.c.

Vēl divas, mūsuprāt būtiskas PDS241 iespējas, kuras īpaši novērtēs tie, kuri monitoru daudz izmanto rakstīšanai un lasīšanai, ir zilās krāsas filtrs, kas samazina acīm nelabvēlīgo zilās gaismas īso viļņu starojumu kā arī AOC Flicker-Free tehnoloģija, kas monitora spilgtumu regulē nevis ar impulsu platuma modulāciju (PWM), bet ar līdzstrāvu (DC), tādējādi mazinot ņirboņu un acu diskomfortu.

Latvijas internetveikalos piedāvātā PDS241 cena šobrīd ir no 200 līdz 250 eiro, kas mūsuprāt ir visai atbilstoša piedāvājumam, lai gan, ja nav svarīgs stils un nepieciešami arī citu veidu pieslēgumi nekā HDMI (piemēram displeja ports), tad par šo naudu var iegādāties dažādus citus līdzīgus monitorus.