Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Latvijā novērots daļējs Saules aptumsums (foto)

Šodien pusdienas laikā, maksimālai fāzei iestājoties ap 12.15, visā Latvijā varēja novērot daļēju Saules aptumsumu. Šo mūsu platuma grādos samērā reti redzamo dabas parādību vēroja un fotogrāfijās iemūžināja arī atklajumi.lv redakcija. Attēli uzņemti ar kompaktkameru Canon SX130, kā filtru izmantojot no 1,44MB disketes izņemtu plastikāta ripuli.

Kā teikts Latvijas Astronomijas biedrības izplatītajā informācijā, daļējie Saules aptumsumi Latvijā ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010.gada 4.janvārī, bet nākamais būs skatāms tikai pēc sešiem gadiem – 2021. gada 10.jūnijā.

Maksimālā aptumsuma fāze (Saules diametra aizsegtā daļa) Latvijas ziemeļrietumos bija 0,80. Tuvākais Saules aptumsums, kas būs ne mazāk ievērojams kā šā gada aptumsums, Latvijā būs novērojams 2026.gadā (fāze 0,84).

Pilns Saules aptumsums, kad uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, ir reta parādība visās ģeogrāfiskajās vietās. Šodien tas bija novērojams Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, joslā starp Islandi un Britu salu arhipelāgu un Ziemeļu ledus okeānā. Iepriekšējais pilnais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais notiks tikai 2142. gadā. Līdzās pilniem Saules aptumsumiem pastāv arī gredzenveida Saules aptumsumi. Šie aptumsumi notiek, kad Mēness nostājas Saulei priekšā, taču tā disks zvaigzni nenosedz pilnībā, atstājot pa visu aploci redzamu Saules ārējo malu. Latvijā nākošais gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams 2039.gadā.

Par citām debess parādībām jeb astronomiskiem notikumiem, ko šogad varēs vērot Latvijā lasīt ŠEIT

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.