Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Pēdējo 40 gadu laikā liekā svara problēma bērniem un jauniešiem desmitkāršojusies

Pēdējo 40 gadu laikā bērnu un jauniešu skaits ar liekā svara problēmām ir desmitkāršojies, jaunā pētījumā noskaidrojuši Pasaules Veselības organizācijas (WHO) un Londonas Impērijas koledžas (Lielbritānija) zinātnieki. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā „The Lancet”. 

Jaunajā, apjomīgajā pētījumā zinātnieki analizēja gandrīz 130 miljonu cilvēku svaru un garumu visā pasaulē. 31,5 miljoni no šiem cilvēkiem bija vecumā no 5–19 gadiem, bet 97,4 miljoni – vecāki par 20 gadiem. Tas ir lielākais dalībnieku skaits, kāds jelkad iekļauts epidemioloģiskā pētījumā.

Pētījumā vairāk nekā 1000 zinātnieki analizēja pētījuma dalībnieku ķermeņa masas indeksu (ĶMI) – visbiežāk lietoto metodi liekā svara noteikšanai. Pētījumā pie bērniem un jauniešiem tika pieskaitīti cilvēki vecumā no 5 līdz 19 gadiem.

1975. gadā liekais svars bija tikai aptuveni 1% bērnu un jauniešu. 2016. gadā liekā svara problēmas bija jau 6% meiteņu un 8% zēnu.

Kopumā kopš 20.gadsimta 70.gadiem aptaukošanās problēma vecuma grupā no 5 līdz 19 gadiem bija desmitkāršojusies (11 miljoni bērnu un jauniešu ar paaugstinātu svaru 1975. gadā, bet 2016. gadā – 124 miljoni).

Turklāt vēl 213 miljoniem jauniešu un bērnu tika konstatēts liekais svars zem veselībai bīstamā līmeņa, kas joprojām parāda, ka kopumā aptaukošanās problēma ir vēl apjomīgāka.

Visvairāk pēdējo desmitgažu laikā aptaukošanās problēma pieaugusi zemu un vidēju ienākumu valstīs. Augstu ienākumu valstīs rādītāji saglabājušies salīdzinoši nemainīgi, taču arī šajās valstīs tie joprojām uzskatāmi par bīstami augstiem.

Pētījuma autori norādījuši, ka gadījumā, ja tendences saglabāsies pašreizējā līmenī, jau 2022. gadā pasaulē būs vairāk bērnu un jauniešu ar lieko svaru, nekā ar pazeminātu ķermeņa svaru. Pirms 40 gadiem lielā daļā vidēju ienākumu valstu vairāk bija to bērnu, kuru svars bija mazāks par vēlamo. Tagad tendence mainījusies pretējā virzienā.

Tas galvenokārt skaidrojams ar to, ka popularitāti ieguvuši kalorijām un ogļhidrātiem bagāti ēdieni.

Pētījuma galvenais autors, profesors Mahids Ezati (Majid Ezzati) no Londonas Impērijas koledžas norādījis, ka: „Satraucošās tendences parāda ēdiena mārketinga ietekmi visā pasaulē kombinācijā ar to, ka veselīgs, barības vielām bagāts ēdiens ir pārāk dārgs nabadzīgajām ģimenēm.”

Pētnieki norādījuši, ka mūsdienās daudzi bērni un jaunieši uzņem pārāk daudz kaloriju, taču tai pat laikā – pārāk maz daudzas vērtīgās, ķermenim nepieciešamās barības vielas.

Ezati uzsvēris, ka svarīgākā rīcība aptaukošanās problēmas risināšanā būtu padarīt veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu vieglāk pieejamu arī cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem. To būtu iespējams panākt ar dažādām regulām un izmaiņām nodokļu politikā.

Avots:

imperial.ac.uk

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.