Atklājumi.lv

e-žurnāls par zinātni, cilvēku un rītdienas tehnoloģijām

Suns atceras, ko tu izdarīji: suņu epizodiskā atmiņa

Cilvēkiem piemīt prasme atsaukt atmiņā notikumus no pagātnes pat gadījumā, ja šiem notikumiem nav bijusi liela nozīme. Līdz šim tika uzskatīts, ka šī spēja raksturīga tikai primātiem un dažām atsevišķām dzīvnieku sugām (piemēram, Kalifornijas krūmu sīlim un žurkām), taču tagad zinātnieki guvuši pierādījumus tam, ka arī suņiem piemīt šī spēja, ko dēvē par “epizodisko atmiņu”.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Current Biology”. 

“Mūsu pētījuma rezultāti ir solis ceļā uz mākslīgi radīto barjeru nojaukšanu, ko esam uzcēluši starp cilvēkiem un citām dzīvnieku sugām.

Suņi ir viena no retajām sugām, kas cilvēku vidū tiek uzskatīta par “gudru”, un tomēr pat tad mēs brīnāmies ik reizi, kad kādā pētījumā tiek pierādīts, ka suņiem un to īpašniekiem ir līdzīgas spējas, neskatoties uz mūsu attālajām evolucionārajām saiknēm,” motivāciju pētījuma veikšanai komentējusi Klaudija Fugaza (Claudia Fugazza) no Ungārijas Zinātņu akadēmijas MTA-ELTE Salīdzinošās etoloģijas izpētes grupas (MTA-ELTE Comparative Ethology Research Group).

Izpētīt to, vai dzīvniekiem piemīt epizodiskā atmiņa nav viegli, jo nav iespējams vienkārši uzdot jautājumu: “Ko tu atceries?” Lai šo problēmu atrisinātu, pētnieki izmantoja spēli “Dari kā es” – suņi skatījās, kā cilvēks izpilda dažādas darbības un pēc tam mācījās tās atkārtot. Piemēram, saimnieks palecas gaisā, pasaka sunim: “Aiziet!”, un arī suns palecas gaisā, imitējot darbību. Saimnieks noliecas pie lietussarga un pieskaras tam, suns atkārto to pašu un tamlīdzīgi.
Šo vingrinājumu suņiem izdevās izpildīt ļoti veiksmīgi, tomēr fakts, ka suņus iespējams šādi trenēt, nedeva pietiekamus pierādījumus, lai apgalvotu, ka suņiem piemīt epizodiskā atmiņa. Pētniekiem bija jāpierāda arī tas, ka suņi spēj atsaukt atmiņā redzētu darbību arī tad, ja tie negaida komandu vai atalgojumu par izpildītu uzdevumu.

Lai to izdarītu, zinātnieki vispirms apmācīja 17 suņus “Dari kā es” spēlē. Otrajā daļā tiem cilvēka darbības vairs nebija jāatkārto - suņiem iemācīja apgulties zemē pēc jebkuras cilvēka veiktās kustības, neatkarīgi no tā, kāda tā bijusi.

Arī to veiksmīgi apguva visi 17 suņi. Pēc tam, kad suņi kādu laiku bija pildījuši otro spēles daļu un apgūlušies zemē pēc katras cilvēka kustības, pētnieki tos pārsteidza ar komandu: “Aiziet!” no spēles “Dari kā es”, kas nozīmēja, ka cilvēka kustība atkal ir jāatkārto. Suņi uz pārmaiņu noreaģēja un uzdevumu izpildīja.

Tas nozīmē, ka suņi spēja atcerēties, ko cilvēks darījis, neskatoties uz to, ka viņiem nebija īpaša iemesla vai motivācijas darbību iegaumēt – tā ir būtiska epizodiskās atmiņas pazīme.

“Evolūcijas perspektīvā tas nozīmē, ka epizodiskā atmiņa nav unikāla spēja, kas attīstījusies tikai primātiem. Tā dzīvnieku pasaulē ir daudz plašāk izplatīta prasme, nekā esam domājuši.

Mūsuprāt, suņi ir lieliska suga, lai pētītu epizodiskās atmiņas darbību dabīgos apstākļos, īpaši ņemot vērā faktu, ka šī ir suga, ko daba apveltījusi ar priekšrocību ikdienā mitināties cilvēku sociālajās grupās,” norādījusi Fugaza.

Pētnieki suņu reakciju pārbaudīja gan ar minūtes, gan ar stundas intervālu, un abos gadījumos suņi ar uzdevumu tika galā. Tiesa gan, paejot ilgākam laika posmam, rezultāti pakāpeniski pasliktinājās.

Pētījuma autori uzskata, ka līdzīga metode varētu būt pielietojama arī citu dzīvnieku sugu pētījumos. Šāda veida izpēte palīdz mums labāk saprast, kā darbojas dzīvnieku prāts un kā viņi uztver apkārtējo pasauli.

Avots: 

sciencedaily.com

© Atklajumi.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.